Ingredientai
- Miltai 170 g rupių kvietinių - tešlai
- Sviestas 8 valg. š. atšaldyto, nedideliais kubeliais supjaustyto - tešlai
- Druska 1 arbat. š. ½ arbat. š. tešlai ir pagal skonį įdarui
- Cukrus 5 g tešlai
- Vanduo 4 valg. š. 2–4 valg. š. labai šalto vandens - tešlai
- Alyvuogių aliejus 2 valg. š. įdarui
- Raudonasis svogūnas 350 g 2-3 dideli - įdarui
- Pipirai 1 arbat. š. pagal skonį, šviežiai maltų - įdarui
- Pienas 120 ml įdarui
- Grietinėlė 130 ml riebios - įdarui
- Kiaušiniai 3 vnt. dideli - įdarui
- Muskatas 1 arbat. š. žiupsnis - įdarui
- Sūris 140 g tarkuoto fermentinio - įdarui
Kaip gaminti
Skonis: 9,5/10. Bijoti, kad pyrage bus daug svogūnų, tikrai nėra ko. Jie juk sukepa, suminkštėja ir tampa labai malonaus skonio, o pagardinus grietinėle, sūriu bei prieskoniais, skonis tampa išties puikus. Dar tikrai kepsiu šį pyragą, rekomenduoju ir jums.
1. Supjaustykite sviestą kubeliais ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 15 minučių (kuo ilgiau, tuo geriau).
2. Sumaišykite miltus, druską, cukrų, sudėkite sviestą ir trinkite pirštais, kol susidarys trupiniai. Po šaukštą pilkite vandenį ir minkykite, kol tešla taps vientisa. Neperminkykite – net ir ją paruošus, turi matytis mažučiai sviesto gabaliukai.
3. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ar dėkite į plastikinį maišelį ir valandai įdėkite į šaldytuvą.
4. Išėmusi iš šaldytuvo, palikite kambario temperatūroje 5-10 minučių. Tada įklokite ją į 22,5 cm. skersmens apvalų kepimo indą, gražiai užlankstykite kraštus ant indo sienelių (galima tešlą kočioti ir įkloti iškočiotą lakštą, bet aš tešla indą išklojau pirštais).
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Tešlą uždenkite kepimo popieriumi ir ant jo užberkite pupelių ar ryžių.
6. Kepkite apie 15 minučių. Išėmę iš orkaitės leiskite kelias minutes atvėsti. Nuimkite kepimo popierių su ryžiais ar pupelėmis.
7. Vėl šaukite į orkaitę ir kepkite dar apie 10 minučių, kol tešla gražiai pagels.
8. Svogūnus perpjaukite pusiau, išimkite šerdis ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
9. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus, šiek tiek pasūdykite. Retkarčiais pamaišydama, kepkite apie 10 minučių, kol svogūnai visiškai suminkštės ir taps rusvi.
10. Pusę paruošto tarkuoto sūrio suberkite ant keptos tešlos. Ant viršaus paskleiskite sluoksnį svogūnų.
11. Išplakite pieną, grietinėlę ir kiaušinius. Pagardinkite muskatu bei pipirais, pasūdykite. Plakinį užpilkite ant svogūnų. Apibarstykite likusia dalimi tarkuoto fermentinio sūrio.
12. Kepkite apie 40–45 minutes. Palaukite apie 10–15 minučių, kol pravės ir tada jau galite raikyti.
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: Tinklaraštis „Saulėta virtuvė“
- Ketinu ruošti specialiai: Vakarienei, Vegetarams
- Noriu patiekalo: Apkepai
- Rengiu šventę: Vakarėlis
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Kita