Ingredientai
- Pupelės 400 g baltų, džiovintų
- Laurų lapai 2 vnt.
- Česnakai 4 skiltelės
- Svogūnai 2 vnt. nedideli
- Morkos 2 vnt.
- Salierų stiebai 2 vnt.
- Lapiniai kopūstai (kale) 6 vnt. dideli lapai
- Alyvuogių aliejus 3 valg. š. kokybiško; ir dar trupučio patiekti
- Konservuoti pomidorai 1,4 kg pjaustytų kubeliais
- Čiobreliai 2 vnt. šakelės
- Sultinys 1,5 l
- Duona 200 g šviesios kaimiškos, pastovėjusios bent dieną ar dvi, geriausia be kietos plutos
- Druska 1 arbat. š. arba pagal skonį
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis arba pagal skonį
Kaip gaminti
1. Iš vakaro pamerkite pupeles šaltame vandenyje – tegul per naktį išmirksta.
2. Kitą dieną pupeles nuplaukite, suberkite į puodą, užpilkite dvigubu kiekiu vandens, šiek tiek pasūdykite, į puodą meskite lauro lapus ir 2 nuluptas česnako skilteles. Virkite pupeles 40–50 min., kol jos bus visiškai išvirusios.
3. Kol pupelės verda, nulupkite daržoves, svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, likusias dvi skilteles česnako smulkiai sukapokite, morkas ir saliero stiebus supjaustykite kubeliais. Pašalinkite kietus lapinių kopūstų stiebus, gyslas ir supjaustykite juostelėmis.
4. Pupelėms išvirus, nusemkite du gerus jų samčius ir atidėkite į šalį. Pupeles, kurios liko puode, drauge su virimo skysčiu sugrūskite elektrine grūstuve. Atidėkite į šalį.
5. Dideliame puode įkaitinkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, apkepinkite jame svogūnus, kol šie suminkštės, suberkite kapotus česnakus, pakaitinkite dar pusę minutės ir suberkite morkas bei salierus. Kepkite dar gerą minutę ir suberkite lapinius kopūstus. Supilkite konservuotus pomidorus, sudėkite čiobrelio šakeles. Supilkite grūstas pupeles ir daržovių sultinį, puodą pridenkite, pagardinkite druska (jei dar reikia), pipirais ir virkite ant lengvos ugnies 50 min. Tada suberkite atidėtas negrūstas pupeles ir virkite dar 15 minučių.
6. Duoną supjaustykite kubeliais suberkite į didelį dubenį, užpilkite išvirta sriuba ir leiskite pastovėti bent 1 valandą.
7. Prieš patiekiant sriubą pašildykite, pilkite į lėkštes ir apliekite šlakeliu kokybiško alyvuogių aliejaus.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Pietums, Vakarienei, Vegetarams
- Noriu patiekalo: Sriubos
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Italų