Ingredientai
- Miltai 140 g torto pagrindui
- Kepimo milteliai 1 arbat. š. 1 1/2 šaukštelio - torto pagrindui
- Cukrus 190 g 70 g torto pagrindui, 80 g ramunėlių putėsiams ir 40 g juodųjų serbentų putėsiams
- Sviestas 40 g torto pagrindui
- Kiaušiniai 4 vnt. 1 didelis - torto pagrindui ir 3 tryniai ramunėlių putėsiams
- Jogurtas 120 ml torto pagrindui
- Vanduo 120 ml 70 ml ramunėlių arbatai ir 50 ml putėsiams
- Ramunėlės: šaukštas arbatai ir 4 šaukštai ramunėlių putėsiams 5 valg. š.
- Medus 2 arbat. š. ramunėlių arbatai
- Želatina 4 arbat. š. 2 šaukšteliai ramunėlių putėsiams ir 2 šaukšteliai juodųjų serbentų putėsiams
- Grietinėlė 420 ml riebi plakamoji - 250 ml ramunėlių putėsiams ir 170 ml juodųjų serbentų putėsiams
- Serbentai 250 g juodieji - juodųjų serbentų putėsiams
Kaip gaminti
Torto pagrindo gaminimas:
- Į dubenį išsijokite miltus su kepimo milteliais. Suberkite cukrų, išmaišykite. Ištirpinkite ir atvėsinkite sviestą.
- .Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinį, sviestą ir jogurtą. Gautą masę supilkite į sausus ingredientus ir maišykite, kol gausis vientisą tešlą.
- 20-22 cm skersmens kepimo formą atsegamais kraštais sutepkite sviestu. Supilkite tešlą, išlyginkite viršų ir pašaukite į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę 20-25 minutėms. Ar torto pagrindas iškepė, patikrinkite mediniu smeigtuku: įsmeigtą į pagrindo vidurį turėtumei ištraukti neaplipusį tešla.
- .Ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Iš kepimo formos išimti nereikia.
Ramunėlių arbata:
- Nedideliame puode arba arbatinuke užvirkite vandenį.Suberkite ramunėles, supilkite medų, uždenkite ir palikite pritraukti 15 minučių. Tuomet arbatą nukoškite į puodelį.
Ramunėlių putėsių gaminimas:
- Įį nedidelį puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir ramunėles. Uždenkite ir leiskite užvirti.
- Skysčiui užvirus, puodą atidenkite, ugnį sumažinkite ir virkite tol, kol skystis ims tirštėti ir burbuliuoti – virsti sirupu. Jei turi maisto gamybai naudojamą termometrą, virkite, kol skystis pasieks 114 laipsnių temperatūrą.
- Želatiną užpilkite keliais šaukštais vandens ir palikite išbrinkti. Tuomet ištirpinkite garų vonelėje.
- .Iki purumo išplakite grietinėlę.
- Elektriniu plaktuvu plakite kiaušinių trynius, kol pabals.
- Sirupui sutirštėjus, puodą nukelkite nuo ugnies ir palikite kelioms minutėms atvėsti. Tuomet per sietelį po truputėlį pilkite į trynius ir nuolat plakite. Labai svarbu, kad sirupas nebūtų per karštas, antraip sutrauks trynius.
- Supilkite tirpintą želatiną toliau plakdami, kol putėsiai sutirštės ir jų padvigubės.
- Sudėkite ir atsargiai įmaišykite grietinėlę.
Juodųjų serbentų putėsių gaminimas:
- Nuplautus ir nusausintus serbentus sutrinkite. Sudėkite į puodą, užberkite cukrumi ir ant vidutinės ugnies virkite, kol cukrus ištirps.
- Grietinėlę išplakite iki purumo.
- Keliuose šaukštuose vandens išbrinkintą želatiną sudėkite į serbentus ir, maišydamos šaukštu, ištirpinkite.
- Palikite juodųjų serbentų masę atvėsti iki kambario temperatūros. Sudėkite ir atsargiai įmaišykite plaktą grietinėlę.
Torto gamyba:
- Torto pagrindą subadykite šakute ir po truputėlį apipilkite arbata. Palaukite, kol ją sugers. Pagrindas turi būti drėgnas, tačiau ne skęsti arbatoje, tad visos arbatos gali ir neprireikti.
- Supilkite ramunėlių putėsius, išlyginkite viršų. Torto formą pastatykite į šaldytuvą 30 minučių, kad šiek tiek sustingtų.
- Ramunėlių putėsiams lengvai sustingus, supilkite juodųjų serbentų putėsius. Išlyginkite viršų ir palikite šaldytuve nakčiai.
- Tortą patiekite atvėsintą. Lengviau supjaustysite peilį pamirkiusios į karštą vandenį.
Patarimas. Labai svarbu tortą šaldytuve laikyti per naktį.
Receptas iš tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams
- Noriu patiekalo: Desertai, Kepiniai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Kita