Ingredientai
- Miltai 100 g biskvitui
- Kiaušiniai 9 vnt. 4 kiaušiniai biskvitui ir 5 baltymai morenginiams sluoksniams
- Vanilinis cukrus 1 arbat. š. biskvitui
- Citrinos 1 vnt. tarkuota žievelė biskvitui
- Miltelinis cukrus 150 g biskvitui
- Sviestas 550 g 150 g biskvitui ir 400 g karameliniam kavos sluoksniui
- Aguonos (maltos – biskvitui) 200 g
- Pienas 2 valg. š. biskvitui
- Cukrus 200 g morenginiams sluoksniams
- Graikiniai riešutai 100 g smulkinti, pakepinti – morenginiams sluoksniams
- Karamelizuotas sutirštintas pienas „Rududu“: (2 indeliai po 397 g karameliniam kavos sluoksniui) 794 g
- Kava 200 ml stipri, nesaldinta – karameliniam kavos sluoksniui
Kaip gaminti
1. Aguoniniai biskvitai. Suplakite minkštą, kambario temperatūros sviestą su puse kiekio miltelinio cukraus. Įmaišykite citrinos žievelę ir vanilinį cukrų. Po vieną įmaišykite kiaušinių trynius. Miltus sumaišykite su aguonomis ir atsargiai įmaišykite į tešlą su pienu. Baltymus iki standumo suplakite su likusiu milteliniu cukrumi ir įmaišykite į tešlą. Tešlą sukrėskite į 24 cm kepimo formą ir 30–40 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Ataušinkite ir pjaudamos padalykite į 2 sluoksnius.
2. Morenginiai sluoksniai. Morengams skirtus baltymus tol plakite, kol suputos. Nenustodamos plakti, po šaukštą berkite cukrų (kitą šaukštą cukraus berkite tik ištirpus anksčiau subertajam). Padidinkite plaktuvo greitį ir plakite, kol masė taps labai standi ir blizgi (apie 10 minučių). Įmaišykite riešutus. Ant kepimo popieriaus nusibrėžkite du 24 cm skersmens apskritimus ir juose lygiu sluoksniu paskleiskite baltymų masę. Kepkite iki 100 °C įkaitintoje orkaitėje, kol morengai lengvai nusiims nuo kepimo popieriaus.
3. Karamelinis kavos kremas (visi produktai šiam kremui būtinai turi būti vienodos kambario temperatūros). Sviestą išplakite iki purumo. Nenustodamos plakti, po šaukštą dėkite „Rududu“ ir plakite, kol masė pašviesės. Plakdamos po šaukštą įmaišykite 100 ml kavos (kitą šaukštą berkite tuomet, kai prieš tai įberta kava jau bus gerai įsimaišiusi į kremą). 100 ml kavos palikite aguoniniams biskvitams sulaistyti. Vieną aguoninio biskvito sluoksnį sulaistykite 50 ml kavos ir aptepkite kremu. Tada dėkite morenginį sluoksnį ir vėl aptepkite kremu. Dėkite aguoninį biskvitą, sulaistykite likusia kava, užtepkite kremo, vėl dėkite morenginį sluoksnį. Visą tortą aptepkite kremu. Puoškite pasitelkusios vaizduotę.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Judita Leonavičienė
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: Skaitytojų receptai
- Konkursai: Mano kalėdinis receptas
- Noriu patiekalo: Desertai, Kepiniai
- Rengiu šventę: Kalėdos, Vakarėlis
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Kita