Ingredientai
- Pupelės 2 st. virtų arba konservuotų baltųjų
- Porai 2 vnt.
- Moliūgai 500 g nulupto, be sėklų
- Česnakai 3 skiltelės
- Daržovių sultinys 1 l
- Laurų lapai 3 vnt.
- Lapiniai kopūstai (kale) 5 vnt. arba tiek, kiek norite; puikiai tinka Cavolo Nero
- Alyvuogių aliejus 2 valg. š. ir dar šiek tiek pašlakstyti patiekiant
- Čiobreliai 1 arbat. š. džiovintų
- Pesto padažas 2 arbat. š.
- Parmezano sūris 1 riekės žievelės; ir dar šiek tiek tarkuoto patiekti
- Druska 0,5 arbat. š. arba pagal skonį
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis arba pagal skonį
Kaip gaminti
Toskanoje tradiciškai auginama ir vietinė lapinių kopūstų rūšis Cavolo Nero – toskanietiški lapiniai kopūstai. Pas mus, Lietuvoje, jie irgi kuo puikiausiai auga net žiemą. Jų lapai tamsiai žali ir pūslėti, todėl ypač atsparūs šalčiui ir puikiai laikosi net esant neigiamai temperatūrai ir sniegui.
Šiai sriubai prireiks ir kitų žiemos sezono daržovių: porų bei moliūgų. Svarbų vaidmenį sriuboje atlieka ir prieskoniai: lauro lapeliai bei džiovinti čiobreliai, be jų sriuba tikrai nebus tokia skani.
1. Paruoškite daržoves. Česnakus nulupkite ir stambiai sukapokite, porus gerai nuplaukite ir supjaustykite žiedeliais. Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais.
2. Puode įkaitintame alyvuogių aliejuje pakepinkite porus su česnakais, kol gražiai apkeps, tada suberkite pjaustytus moliūgus ir maišydami apkepkite. Ant apkeptų daržovių užpilkite sultinį, įmeskite lauro lapus, kietojo sūrio žievelę, berkite čiobrelius, virtas arba konservuotas pupeles ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 5 minutes.
3. Kelis samčius sriubos pilkite į trintuvą ir gerai sutrinkite iki skystos konsistencojos. Trintą sriubos dalį pilkite į tirštąją, taip sriubą natūraliai sutirštinsite. Tada į sriubą suberkite nuo stiebų nuskabytus lapinių kopūstų lapus. Sriubą užvirkite ir virkite dar 5 minutes. Išvirusią sriubą gardinkite bazilikų pesto padažu, iš sriubos išimkite sūrio žievelę ir lauro lapus.
4. Sriubą pateikite apšlakstę alyvuogių aliejumi ir tarkuotu sūriu.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Pietums, Vakarienei
- Noriu patiekalo: Sriubos
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Italų