Ingredientai
- Vanduo 500 ml
- Mielės 25 g šviežios
- Druska 2 arbat. š.
- Ruginiai miltai 60 g
- Miltai 550 g kvietiniai
- Aliejus 2 valg. š.
- Cukrus 1 valg. š.
Kaip gaminti
Šios itališkos duonos tešla minkoma su šaltu vandeniu. Ją galima pagaminti ir iš vakaro, o kol bus kepama, palaikyti šaldytuve.
1. Dubenyje sutrupinkite mieles į šaltą vandenį, suberkite druską, pusę kvietinių miltų ir plakikliu išsukite iki skystos košės tirštumo.
2. Supilkite ruginius miltus, aliejų, sirupą arba cukrų, galiausiai ir likusius kvietinius miltus – minklė turėtų būti labai minkšta. Tešlą apibarstykite miltais, dubenį uždenkite folija ir padėkite į šaldytuvą. Jei kepsite tą pačią dieną, palikite tešlą ant stalo 1,5–2 valandas, kad pakiltų.
3. Pakilusią tešlą gerai išminkykite ir padalykite į dvi dalis. Ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, suformuokite du pailgus kepaliukus, visai nebūtinai labai dailius.
4. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite, kur nėra skersvėjo, apie 30 minučių.
5. Kepkite duoneles 200 laipsnių orkaitės apačioje 20 minučių. Ant skardos padėkite karščiui atsparų dubenėlį su verdančiu vandeniu – nuo kylančių garų duonos pluta taps itin traški. Ar duonutė puikiai iškepė, sužinosite stuksendami į kepaliukų apačią – turėtų pasigirsti duslus garsas.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: JI24.lt, Profesionalių kulinarų receptai
- Ketinu ruošti specialiai: Pusryčiams, Vakarienei
- Noriu patiekalo: Kepiniai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Italų