Ingredientai
- Miltai 500 g
- Vanduo 200 ml šilto
- Mielės 15 g šviežių
- Aguonos 50 g nuplikytų, nusunktų ir kiek apdžiovintų
- Cukrus 2 valg. š. jei norite saldenių, galite dėti ir 3
- Druska 0,5 arbat. š.
- Aliejus 2 valg. š.
Kaip gaminti
1. Į didelį indą supilkite miltus, padarykite juose duobutę ir joje ištrinkite mieles su 0,5 šaukšto cukraus, užpilkite šlakelį šilto vandens, išmaišykite iki košelės ir švelniai apiberkite miltais. 15 min. palikite šiltoje vietoje, kad mielės pabustų – kauburėlis iškiltų.
2. Likusiame šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų, pilkite šį saldintą vandenį, aliejų į dubenį su mielėmis bei miltais, suberkite druską bei aguonas ir imkite maišyti, o vėliau ir minkyti. Tešla turi išeiti tampri, nebelipti prie rankų, turėkite kantrybės ir stenkitės nebeberti daugiau miltų (geriau pavilgykite rankas aliejumi).
3. Išminkytą tešlą padėkite šiltoje vietoje 1 val., kad pakiltų.
4. Pakilusią tešlą gerai išminkykite, pjaustykite gabalėliais ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.
5. Priklausomai nuo gabalėlų dydžio, kepkite kūčiukus 7-9 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje (režimas su „vėjeliu“), kol gražiai paruduos.