Ingredientai
- Medus 90 g
- Cukrus 100 g
- Rudasis cukrus 90 g
- Vanduo 50 ml
- Sviestas 140 g
- Kepimo milteliai 0,5 arbat. š.
- Miltai 500 g
- Cinamonas 2 arbat. š.
- Kardamonas 1 arbat. š.
- Gvazdikėliai 1 arbat. š. maltų
- Imbieras 1 arbat. š. malto
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis smulkiai maltų
Kaip gaminti
1. Į nedidelį puodą storu dugnu dėkite medų, berkite cukrų, supilkite vandenį ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Pakaitinkite, kol cukrus ištirps, pamaišykite šluotele, o tada sudėkite sviestą ir vėl palaukite, kol jis ištirps. Suberkite prieskonius, nukaiskite, perpilkite į dubenį, kuriame patogu minkyti, ir palaukite, kol pravės.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į dubenį su medaus-sviesto mišiniu. Išminkykite vientisą, gana kietą tešlą. Suvoliokite ją į rutulį, apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šakdytuvą bent 3 val., bet galima ir pernakt.
3. Išimtą tešlą plonai iškočiokite ant miltais pabarstytos plokštumos, išspauskite norimos formos meduolius ir dėkite juos į miltais pabarstytas skardas.
4. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 10 min. – stebėkite, kas vyksta orkaitėje, jei meduoliai yra plonesni, smulkesni ir dėl to greitai runda, gali užtekti ir 7–8 min., o dideniems prireiks ir 11–12 min.