Ingredientai
- Miltai 320 g sausainiams; apie 40 g galite berti viso grūdo
- Kepimo milteliai 1,5 arbat. š. sausainiams
- Soda 1 arbat. š. sausainiams
- Druska 2 arbat. š. 1 šaukštelis sausainiams ir dar 1 kokybiškos stambios viršui
- Rūkyta malta raudonoji paprika 3 arbat. š. 0,5 šaukštelio sausainiams ir 2,5 šaukštelio viršui
- Sviestas 230 g kambario temperatūros; sausainiams
- Riešutų sviestas 300 g žemės; sausainiams
- Rudasis cukrus 135 g šviesaus; sausainiams ir dar šaukštelis viršui
- Cukrus 150 g sausainiams ir dar 1 šaukštelis viršui
- Vanilės ekstraktas 2 arbat. š. sausainiams
- Kiaušiniai 2 vnt. dideli, kambario temperatūros; sausainiams
Kaip gaminti
1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, sausainiams skirtą druską ir rūkytą papriką.
2. Kitame dubenyje mediniu šaukštu ar naudodami elektrinį plaktuvą išsukite sviestą, riešutų sviestą ir cukrų iki lengvos purios masės. Po vieną į šią masę įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą.
3. Suberkite sausųjų ingredientų mišinį į sviesto ir kiaušinių masę ir išmaišykite. Būkite atidūs ir stebėkite, kad neliktų sausų miltų.
4. Gautą masę sudėkite į dubenį, uždenkite ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 24 valandoms, daugiausiai 3 dienoms.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dvi dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi ar silikoniniais kilimėliais.
6. Mažame dubenėlyje sumaišykite visus viršui skirtus ingredientus.
7. Kabinkite iš šaldytuvo ištrauktą tešlą paprastu ar, dar geriau, ledams skirtu šaukštu, kiekvieną gabaliuką apvoliokite prieskonių-cukraus mišinyje ir dėkite kauburėlius ant skardos palikdami nemažus tarpus.
8. Kepkite sausainius 12–13 min, kol taps auksiškai rusvi, jei kepate iškart dvi skardas, kepimui įpusėjus nepamirškite jų sukeisti vietomis. Iškepus sausainiams išimkite skardas iš orkaitės ir iškart kiekvieną jų kiek spustelkite mentele, kad gražiai susiplotų – taip bus gražesni ir skanesni valgyti.