Ingredientai
- Sviestas 220 g šalto, supjaustyto kubeliais
- Cukrus 100 g
- Rudasis cukrus 50 g
- Kiaušinių tryniai 2 vnt. dideli
- Druska 1 arbat. š.
- Vanilės ekstraktas 2 arbat. š.
- Cinamonas 2 arbat. š.
- Imbieras 2 arbat. š. milteliai
- Kardamonas 0,5 arbat. š. galima keisti maltu/tarkuotu muskato riešutu ar maltais gvazdikėliais
- Kepimo milteliai 0,25 arbat. š.
- Miltai 250 g ir dar šiek tiek pabarstymui
Kaip gaminti
1. Dideliame dubenyje išsukite sviestą iki purumo, tada suberkite abiejų rūšių cukrų ir sukite, kol masė pabals ir taps puri. Supilkite kiaušinių trynius ir vanilės ekstraktą, sukite, kol masė bus blizgi, vientisa.
2. Suberkite į gautą masę druską, miltus, kepimo miltelius ir prieskonius. Maišykite, kol gausite minkštą tešlą (jei naudojate elektrinį maišytuvą, turi susiformuoti tešlos rutulys).
3. Išverskite tešlą ant lygaus paviršiaus ir trumpai paminkykite, kol nebus sausų miltų. Padalinkite tešlą į dvi dalis, suformuokite diskus, susukite į maistinę plėvelę ir dėkite valandai į šaldytuvą.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C laipsnių temperatūros. Iš šaldytuvo išimtai tešlai leiskite pabūti kambario temperatūroje 5 min., kad kiek suminkštėtų.
5. Dvi dideles skardas išklokite kepimo popieriumi. Iškočiokite kiekvieną tešlos diską iki 0,5 cm storio lakšto. Naudodami formeles išpjaukite sausainius, atsargiai dėkite ant paruoštų skardų. Jei norite, pabarstykite cukrumi, švelniai pakočiokite ir dėkite skardas į šaldytuvą dar 10 min.
6. Kepkite sausainius 12–15 min., kol bus auksiškai rusvi. Iškepus leiskite pabūti skardoje kelias minutes, o tada baikite vėsinti ant grotelių.