Ingredientai
- Pienas 500 ml
- Kiaušiniai 4 vnt.
- Vanilės lazdelė 1 vnt. (arba 1 arbat. š, vanilinio cukraus)
- Vanduo 1 valg. š.
- Sviestas 125 g (išlydyto)
- Cukrus 150 g
- Miltai 115 g
Kaip gaminti
- Vanilės ankštį perpjaukite pusiau, išimkite sėklytes, viską sudėkite į 250 ml pieno. Pieną su vanile užvirinkite, išjunkite ir uždengę palikite aušti.
- Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Baltymus su trupučiu druskos išplakite iki standžių putų.
- Atskirame inde išplakite trynius ir cukrų iki baltos purios masės. (Jei vietoj vanilės ankšties naudojamas vanilinis cukrus, tai jį taip pat supilkite).
- Į trynių ir cukraus plakinį įpilkite šaukštą vandens ir išlydytą (bet ne karštą!) sviestą. Porą minučių plakite plakikliu.
- Vis dar plakant trynius/cukrų/sviestą po truputį suberkite persijotus miltus.
- Perkoškite pieną su vanile, sumaišykite su likusiais 250 ml ir supilkite vis dar plakdami į tešlą. Dar po poros minučių plakimo turi išeiti vientisa, bet labai skysta tešla. Taip ir turi būti.
- Po trečdalį sudėkite baltymus, kiekvieną kartą permaišydami šluotele.
- Paruoštą tešlą perpilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą* ir kepkite apie valandą iki 160°C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels. Iškepęs pyragas neturi „liūliuoti“ per vidurį.
- Iškeptą pyragą ataušinkite kambario temperatūroje ir dar įdėkite į šaldytuvą 2-3 valandom. O dar geriau – nakčiai. Tada jau galima puošti ir pjaustyti. Arba atvirkščiai – pjaustyti ir puošti.
- * apie kepimo formą – ji turi būti vientisa, ne išrenkama, nes tešla skysta ir gali išbėgti. Formos matmenys tokiam produktų kiekiui – nuo 20 iki 24 cm. Jei forma stiklinė, papildomai jos nereikia nei barstyti, nei tepti, jei kitokia – galima iškloti kepimo popieriumi.
- Papuošimui tiks: miltelinis cukrus (paprastasis variantas), plakta grietinėlė (prabangusis variantas), šokoladiniai papuošaliukai.
Receptas iš tinklaraščio “Dailona”