Ingredientai
- Miltai 300 g tešlai ir dar 3 šaukštai įdarui
- Kepimo milteliai 1 arbat. š. tešlai
- Sviestas 220 g 180 g tešlai ir 40 g kremui
- Grietinė 360 g 120 g (30 proc. riebumo) tešlai ir 240 g įdarui
- Obuoliai 6 vnt. įdarui
- Kiaušiniai 2 vnt. įdarui
- Cukrus 340 g 240 g įdarui ir 100 g kremui
- Vanilinis cukrus 1 arbat. š. įdarui
- Grietinėlė 200 ml 35 proc. riebumo; kremui
Kaip gaminti
1. Paruošti tešlą: į dubenį persijoti miltus su kepimo milteliais, sudėti kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir trinti pirštais, kol susidarys trupiniai. Sudėti grietinę ir suminkyti tešlą. Ją suvynioti į maistinę plėvelę ir įdėti į šaldytuvą 1 valandai.
2. Pagaminti įdarą: obuolius nuplauti, nulupti, išpjauti sėklalizdžius ir supjaustyti skiltelėmis.
3. Kiaušinius išplakti su paprastu ir vaniliniu cukrumi, įmaišyti kambario temperatūros grietinę, maišant suberti miltus ir išmaišyti iki vientisos masės.
4. Iškepti pyragą: kepimo popieriumi iškloti 26 cm skersmens išardomą kepimo formą. Pasilikti ketvirtadalį tešlos pyrago viršui. Ją įdėti į šaldiklį ir palaikyti 15 minučių. Iš likusios tešlos iškočioti apskritą paplotį, didesnį nei kepimo forma, ir įkloti į ją, padaryti kraštelius. Ant papločio sudėlioti pusę obuolių skiltelių, užpilti pusę įdaro masės, sudėti likusias skilteles ir vėl užpilti įdaro. Užtarkuoti viršui skirtą tešlą (per stambesnes tarkos akutes). Kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 50–60 minučių.
5. Paruošti karamelinį kremą: ant vidutinės kaitros pakaitinti cukrų. Kai jis pradės tirpti, visą laiką maišyti. Cukrus turi įgauti gintarinį atspalvį (maždaug po 2 minučių). Tada sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą, supilti kambario temperatūros grietinėlę. Virti nuolat maišant apie 4–5 minutes, kol sutirštės.
6. Iškeptą pyragą, kai šiek tiek pravės, užpilti karameliniu kremu ir patiekti.