Ingredientai
- Miltai 300 g
- Cukrus 100 g
- Druska 0,5 arbat. š.
- Kardamonas 0,5 arbat. š.
- Sviestas 220 g kambario temperatūros
- Vanilės lazdelė 2 vnt. perpjautos išilgai (jei neturite, galite keisti pora šaukštelių kokybiško vanilės ekstrakto)
- Medus 80 g skysto
- Kiaušinių tryniai 1 vnt. didelis
Kaip gaminti
1. Dubenyje sumaišykite miltus, kardamoną ir druską.
2. Į kitą dubenį suberkite cukrų ir iškrapštykite iš vanilės ankšties sėklytes (pačių ankščių neišmeskite, pravers kitiems desertams). Pirštais trinkite cukrų ir sėklytes, taip šios perduos cukrui savo aromatą. Į cukrų sudėkite sviestą ir išsukite iki lengvos, purios masės. Tuomet supilkite medų ir trynius, vėl išsukite.
3. Lėtai sukdami masę per kelis kartus suberkite sausuosius ingredientus, maišykite, kol neliks sausų dalelių.
4. Padalinkite tešlą perpus ir suvoliokite iš jų porą ritinėlių, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite porai valandų į šaldytuvą.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.
6. Ant lygaus paviršiaus paberkite cukraus ir pavoliokite cukruje tešlos „dešreles“ švelniai paspausdami, kad cukrus priliptų. Tada supjaustykite dešreles 0,7–10 mm storio griežinėliais ir dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotų skardų, dėkite kelioms minutėms į šaldytuvą, kad sukietėtų.
7. Kepkite apie 12–16 min., kol sausainių pakraštėliai bus rudi, tačiau viduriukas dar šviesus. Iškepusiems leiskite kelias minutes atvėsti skardoje, o tada perkelkite ant grotelių, kad visiškai atšaltų.