Ingredientai
- Kiaušiniai 5 vnt.
- Miltai 250 g
- Cukrus 250 g
- Kepimo milteliai 7 g
- Sviestas 120 g
- Grietinė 200 g
- Vanilės ekstraktas 1 arbat. š.
Kaip gaminti
1. Kiaušinius išplakame su cukrumi iki baltos purios masės.
2. Kepimo miltelius sumaišome su miltais ir įmaišome į kiaušinių masę.
3. Sviestą išlydome ir supilame į tešlą.
4. Vanilės ekstraktą sumaišome su grietine ir sudedame į tešlą.
5. Tešlą supilame į riebalais pateptą ir (rekomenduoju) kepimo popieriumi išklotą skardelę.
Taisyklė kepant arbatinius pyragus tėra viena: žema temperatūra.
6. Taigi kepame 150°C temperatūroje valandą. Orkaitės durelių nedarinėjame ir leidžiame pyragui lėtai ir gražiai po truputį iškilti. Jei temperatūra bus aukšta, cukrus tešloje ims karamelizuotis, pyragas iškils per greitai, tikėtina, kad „sprogs“ viršuje suformuodamas griovius, o viduje tešla vis tiek liks neiškepusi... Žodžiu, kantrybės.
- Dabar ne taisyklė, bet patarimas, kad pyragas išliktų drėgnas netgi po užšaldymo. Sirupas! Tikrai taip, kol pyragas kepa orkaitėje, pasiruošiame sirupą: cukraus dvigubai mažiau negu vandens.
- Nuotraukoje matomam pyragui naudojau 100 ml vandens ir 50 g cukraus. Sirupą užverdame ir užpilame ant karšto, iš orkaitės ką tik ištraukto pyrago. Pirmą kartą pamačiusi šefą samčiais tą sirupą bepilstantį (darbe dažniausiai kepame 12 pyragų išsyk) galvojau nu ir nesąmonė, kas gi čia dabar bus. Bet, patikėkit, karštas sirupas akimirksniu susigeria į karštą pyragą, o rezultatas būna puikus.
- Dar vienas patarimas kepant arbatinius pyragus yra aplieti juos glazūra. Glazūra suteikia išbaigtumo įspūdį, prideda skonio, malonaus traškumo ir atveria plačias duris jūsų fantazijai – juk prie skanios glazūros lengvai prilimpa įvairūs pagražai ir pagardai.