Ingredientai
- Varškė 200 g
- Miltai 200 g
- Sviestas 80 g supjaustyto kubeliais
- Kepimo milteliai 1 arbat. š.
- Druska 1 žiupsnelis
- Rudasis cukrus 3 valg. š. pabarstymui
Kaip gaminti
Labai džiaugiausi iš naujo atradusi šį senovišką sausainių receptą. Kaip ir viskas „tais laikais“, jie pagaminami pačiu paprasčiausiu būdu – iš paprasčiausių ir vos 3 (!!!) ingredientų (neskaitant druskos ir kepimo miltelių), nanaudojant jokios ypatingos technikos nei įgūdžių. Tieisog receptas pradinukams. Arba tiems, kuriuos, kaip mane, kartais ima ir užvaldo nostalgija seniai ragautiems skoniams.
1. Varškę, miltus ir sviestą bei kepimo miltelius su druska suberkite į dubenį ir greitai užminkykite minkštą tešlą. Susukite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių (galite palikti per naktį).
2. Ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokite tešlą maždaug 0,5 cm storio sluoksniu. Imkite kokią platesnę stiklinę ir išpjaukite iš tešlos apskritimus.
3. Į lėkštelę įpilkite cukraus. Klokite tešlos apskritimą į lėkštelę su cukrumi, švelniai paspausdami, kad cukrus priliptų prie paviršiaus. Perlenkite apskritimą pusiau cukruota puse į vidų. Tada sulenktą pusiau apskritimą vėl dėkite į lėkštelę su cukrumi, ir paspauskite, kad cukrus priliptų. Vėl perlenkite pusiau, cukruota puse į vidų. Dar kartą įspauskite tešlos trikampėlį į cukrų ir dėkite į pergamentiniu popieriumi išklotą kepimo skardą, cukruota puse į viršų. Taip suformuokite visus likusius sausainius.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite sausainius apie 25–40 minučių, priklausomai nuo to, kokio dydžio skarelės, ir kokio storumo tešlą pavyko iškočioti.
Sausainiai patys skaniausi tą pačią dieną, kurią kepė, bet, jei tik liks rytojui, taip pat suvalgysite su pasimėgavimu.
Kategorijos
- Noriu patiekalo: Desertai, Kepiniai
- Rengiu šventę: Užgavėnės, Vaikų šventė, Velykos