Ingredientai
- Miltai 350 g trapiai tešlai
- Druska 1 žiupsnelis trapiai tešlai
- Kepimo milteliai 1 arbat. š. trapiai tešlai
- Cukrus 0,5 st. trapiai tešlai
- Sviestas 295 g 170 g (šalto) trapiai tešlai ir 125 g varškės masei
- Kiaušiniai 1 vnt. trapiai tešlai
- Kiaušinių tryniai 10 vnt. 2 trapiai tešlai ir 8 varškės masei
- Varškė 1 kg riebios; varškės masei
- Cukraus pudra 2,5 st. 1,5 st. varškės masei ir apie 1 st. glajui
- Citrinos 0,5 vnt. tik išspaustos sultys; glajui
- Krakmolas 3 valg. š. varškės masei
- Apelsinai 1 vnt. nutarkuota žievelė; varškės masei
- Cukatos 4 valg. š. varškės masei
- Razinos 0,3 st. varškės masei
Kaip gaminti
Trapios tešlos gaminimas:
1. Dideliame virtuvinio kombaino dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir cukrų. Suberkite gabaliukai supjaustytą sviestą ir kapokite, kol gausite riebius trupinius. Įmuškite kiaušinį, įdėkite trynius ir toliau kapodami maišykite, kol tešla sulips į rutulį (jei nesulimpa, įpilkite 1-2 šaukštus ledinio vandens).
2. Suformuokite iš tešlos rutulį, apgaubkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą valandai arba ilgiau.
Varškės masės gaminimas:
1. Varškę kartu su sviestu permalkite mėsmale tris kartus, arba sudėkite varškę ir minkštą sviestą į virtuvinio kombaino indą ir gerai viską sukapokite, kad gautųsi vientisa masė.
2. Pusę kiaušinio trynių suplakite su puse kiekio cukraus pudros, kol gausis balsva puri masė. Tada plakdami dėkite pakaitomis po vieną trynį ir vieną šaukštą cukraus pudros, kol sudėsite visus ingredientus ir kiaušinių plakinys bus labai purus.
3. Dalimis į trynių masę dėkite varškės masę, kiekvienąkart labai gerai išsukant. Pabaigoje suberkite apelsino žieveles, krakmolą, ir dar kartą viską labai gerai sumaišykite.
4. Įmaišykite karštu vandeniu nuplikytas razinas ir cukatus.
5. Kiaušinio baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite dalimis į varškės masę.
Pyrago kepimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Stačiakampę kepimo formą patepkite trupučiu sviesto ir išklokite kepimo popieriumi.
2. 2/3 tešlos iškočiokite ir ja išklokite visą kepimo skardos apačią. Subadykite šakute.
3. Ant tešlos supilkite varškės masę ir gerai išlyginkite paviršių.
4. Iš likusios tešlos suformuokite ilgas virveles ir jas sudėliokite įstrižai per visą varškės plotą, papuošdami pyrago viršų.
5. Kepkite 55 minutes, kol pyragas gražiai paruduos. Atvėsinkite.
Pyragą galite iškepti likus kelioms dienoms iki jo patiekimo, laikykite vėsioje vietoje (nebūtinai šaldytuve).
Citrininis glajus
1. Užvirinkite citrinos sultis ir dalimis įmaišykite cukraus pudrą, kol gausis tiršta masė. Atvėsinkite ir padenkite visą atšalusio pyrago paviršių.
2. Vietoj cukraus glajaus galite pyragą tiesiog pabarstyti cukraus pudra.
*Cukatus galite pasigaminti patys
1. Labai plonai nulupkite 6 apelsinų žieveles (prieš tai kruopščiai nušveitę apelsinus šepetėliu). Stenkitės, kad kuo mažiau liktų baltos masės, kuri suteiks cukatams kartumo.
2. Supjaustykite žieveles labai mažais kvadratėliais ir suberkite į puodą storu dugnu arba keptuvę.
3. Užpilkite 1,5 stiklinės cukraus ir kaitinkite maišydami, kol cukrus ištirps ir jame ims virti žievelės. Virkite pamaišydami laiks nuo laiko apie 20-30 min., kol žievelės susicukruos ir bus sausos.
4. Atšaldykite ir suberkite cukatus į sandariai užsidarantį indą ir laikykite šaldytuve. Prieš vartojimą, kad suminkštėtų, perliekite verdančiu vandeniu.