Ingredientai
- Miltai 560 g 500 g tešlai ir 60 g kryželiui
- Pienas 300 ml tešlai
- Mielės 30 g šviežių; tešlai
- Sviestas 40 g tešlai
- Kiaušiniai 3 vnt. 2 tešlai ir 1 plaktas patepimui
- Cukrus 0,25 st. tešlai
- Razinos 75 g arba džiovintų spanguolių; tešlai
- Cukatos 2 valg. š. apelsinų; tešlai
- Cinamonas 0,5 arbat. š. tešlai
- Meduolių prieskoniai 0,5 arbat. š. arba žiupsnelis imbiero ir muskato; tešlai
- Druska 1 arbat. š.
- Vanduo 5 valg. š. kryželiui
- Medus 0,3 st. skysto; arba cukraus sirupo, arba klevų sirupo; glaistui
Kaip gaminti
1. Mieles sutrupinkite į nedidelį dubenėlį, įberkite 1 šaukštą cukraus, 2 šaukštus miltų ir įpilkite 3 šaukštus šilto pieno. Padėkite šiltoje vietoje 15 minučių, kad masė suputotų.
2. Kiaušinius suplakite su likusiu cukrumi. Pieną pašildykite ir jame ištirpinkite sviestą, palikite atvėsti, kad būtų apie 40°C temperatūros. Miltus sumaišykite su druska, cinamonu, prieskoniais. Razinas (spanguoles) ir cukatus perliekite verdančiu vandeniu ir nusausinkite, tada apibarstykite miltais.
3. Į plaktus kiaušinius supilkite mielių masę, tada, pakaitomis dėdami miltus ir pieną su sviestu, užmaišykite minkštą elastingą tešlą. Prieš baigdami maišyti tešlą, suberkite miltais apibarstytas razinas ir cukatus.
4. Iš tešlos suformuokite rutulį ir, pabarstę miltais, padėkite dubenyje šiltai 1–1,5 val., kol tešlos tūris padvigubės.
5. Tešlą perkelkite ant darbastalio ir padalykite į 12 dalių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir, suformavę 12 apvalių bandelių, sudėkite jas į skardą, palikdami tarpus tešlai „paaugti“. Padėkite šiltai, uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu, kad bandelės padvigubėtų. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
7. Pasigaminkite kryžiaus masę: miltus sumaišykite su vandeniu – turi pasidaryti labai tirštos grietinės konsistencija. Sukrėskite masę į konditerinę rankovę arba celofano maišelį, nukirpkite kampelį ir išspauskite iš šios masės po kryžių ant kiekvienos bandelės.
8. Kepkite bandeles apie 30 minučių, kol jos gražiai paruduos.
9. Iškepusias bandeles dar karštas patepkite cukraus sirupu (arba medumi, arba klevų sirupu).
*Cukraus sirupą išsivirkite iš 1/3 stiklinės vandens ir 2 šauktų cukraus. Virkite apie 5 minutes, kol šiek tiek sutirštės.