4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.7 5 / 6
Jau įvertinote šį receptą

Velykų bandelės su kryžiumi

 Velykų bandelės su kryžiumi
Velykų bandelės su kryžiumi / Nidos Degutienės nuotr.
Skaitysiu vėliau

Nida Degutienė (Nidos receptai): Prieskoniais, džiovintomis spanguolėmis arba razinomis bei apelsinų cukatais pagardintos bandelės tokios minkštos ir gardžios, kad, vieną paragavus, sunku sustoti smaližiavus… Sakoma, kad šias bandeles puošti kryžiumi sugalvojo graikai, o anglų šeimininkės vieną bandelę pakabindavo palubėje virtuvėje, kad ši visus metus saugotų namus nuo gaisrų. Skaniausios bandelės dar šiltos, tik ką iškeptos, su minkštu sviestu ir mėgstama namine uogiene. Norėdami atšviežinti bandeles rytojaus dieną, įdėkite trumpam į įkaitintą orkaitę.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Miltai 560 g 500 g tešlai ir 60 g kryželiui
  • Pienas 300 ml tešlai
  • Mielės 30 g šviežių; tešlai
  • Sviestas 40 g tešlai
  • Kiaušiniai 3 vnt. 2 tešlai ir 1 plaktas patepimui
  • Cukrus 0,25 st. tešlai
  • Razinos 75 g arba džiovintų spanguolių; tešlai
  • Cukatos 2 valg. š. apelsinų; tešlai
  • Cinamonas 0,5 arbat. š. tešlai
  • Meduolių prieskoniai 0,5 arbat. š. arba žiupsnelis imbiero ir muskato; tešlai
  • Druska 1 arbat. š.
  • Vanduo 5 valg. š. kryželiui
  • Medus 0,3 st. skysto; arba cukraus sirupo, arba klevų sirupo; glaistui

Kaip gaminti

1. Mieles sutrupinkite į nedidelį dubenėlį, įberkite 1 šaukštą cukraus, 2 šaukštus miltų ir įpilkite 3 šaukštus šilto pieno. Padėkite šiltoje vietoje 15 minučių, kad masė suputotų.

2. Kiaušinius suplakite su likusiu cukrumi. Pieną pašildykite ir jame ištirpinkite sviestą, palikite atvėsti, kad būtų apie 40°C temperatūros. Miltus sumaišykite su druska, cinamonu, prieskoniais. Razinas (spanguoles) ir cukatus perliekite verdančiu vandeniu ir nusausinkite, tada apibarstykite miltais.

3. Į plaktus kiaušinius supilkite mielių masę, tada, pakaitomis dėdami miltus ir pieną su sviestu, užmaišykite minkštą elastingą tešlą. Prieš baigdami maišyti tešlą, suberkite miltais apibarstytas razinas ir cukatus.

4. Iš tešlos suformuokite rutulį ir, pabarstę miltais, padėkite dubenyje šiltai 1–1,5 val., kol tešlos tūris padvigubės.

5. Tešlą perkelkite ant darbastalio ir padalykite į 12 dalių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir, suformavę 12 apvalių bandelių, sudėkite jas į skardą, palikdami tarpus tešlai „paaugti“. Padėkite šiltai, uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu, kad bandelės padvigubėtų. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

7. Pasigaminkite kryžiaus masę: miltus sumaišykite su vandeniu – turi pasidaryti labai tirštos grietinės konsistencija. Sukrėskite masę į konditerinę rankovę arba celofano maišelį, nukirpkite kampelį ir išspauskite iš šios masės po kryžių ant kiekvienos bandelės.

8. Kepkite bandeles apie 30 minučių, kol jos gražiai paruduos.

9. Iškepusias bandeles dar karštas patepkite cukraus sirupu (arba medumi, arba klevų sirupu).

*Cukraus sirupą išsivirkite iš 1/3 stiklinės vandens ir 2 šauktų cukraus. Virkite apie 5 minutes, kol šiek tiek sutirštės.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.