Ingredientai
- Pienas 165 ml duonai
- Cukrus 60 g 1 valg. š. mielių kilimui ir 50 g - pačiai duonai
- Mielės 7 g sausų - duonai
- Miltai 385 g duonai
- Druska 1 arbat. š.
- Kiaušiniai 3 vnt. 2 - didelių - duonai ir 1 - viršui
- Sviestas 115 g kambario temperatūros - duonai
- Aliejus 1 valg. š. duonai
- Vanduo 2 valg. š. šilto - viršui
- Rudasis cukrus 50 g papuošimui
- Migdolai 2 sauja plokštelių - papuošimui
Kaip gaminti
- Pieną pašildykite iki maždaug 100 °C temperatūros – jis turi būti šiltas, bet ne karštas.
- Suberkite į pieną cukrų (1 valg. š.) ir sausas mieles. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir sausos mielės ištirps.
- Uždenkite dubenėlį švariu rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje apie 10–15 min., kol suputos paviršius.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų (50 g) ir druską.
- Supilkite į dubenį mielių mišinį ir įmuškite kiaušinius. Sumaišykite, sudėkite kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir išminkykite. Minkykite apie 10 min., kol tešla bus vientisa, minkšta ir glotni. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį.
- Dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Dėkite į jį tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad visas jo paviršius pasidengtų aliejumi.
- Uždenkite dubenį švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
- Pakilusią tešlą šiek tiek paminkykite ir padalykite į tris lygias dalis. Kiekvieną iš šių dalių suformuokite į ilgą volelį (maždaug 40 cm ilgio).
- Visų trijų volelių galus sujunkite ir supinkite kasą. Kasos pabaigą taip pat sujunkite, šiek tiek paminkydami. Iš supintos kasos suformuokite pilnavidurį apskritimą. Taip suformuotą duoną galite kepti tiesiai ant kepimo popieriumi išklotos skardos arba atsargiai įdėti pyragą į apvalų kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepti jame.
- Uždenkite suformuotą duoną švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 40 min., kol tešlos tūris padvigubės.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
- Dubenėlyje išplakite kiaušinį su šiltu vandeniu. Aptepkite visą pakilusios duonos paviršių.
- Apibarstykite ruduoju cukrumi ir migdolų plokštelėmis.
- Kepkite duoną įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol gražiai apskrus ir bus iškepusi.
- Atvėsinkite ant grotelių.
Patiekite ir raikykite. Skanaus!