Ingredientai
- Jaučio liežuvis 1 vnt.
- Morkos 1 vnt.
- Svogūnai 1 vnt.
- Salierai 1 vnt. mažas gumbas
- Česnakai 3 skiltelės
- Druska 0,5 arbat. š. arba pagal skonį
- Juodieji pipirai 5 vnt. grūdeliai
- Gvazdikėliai 3 vnt.
- Čiobreliai 1 arbat. š.
- Laurų lapai 3 vnt.
Kaip gaminti
1. Liežuvį švariai nuvalykite ir nuplaukite. Dėkite į puodą, užpilkite vandeniu, kad gerai apsemtų, ir užvirkite.
2. Užvirus nugraibykite putas, sudėkite daržoves, prieskonius, įberkite druskos (1 l vandens – apie 0,5 arbatinio šaukštelio) ir virkite ant mažos ugnies. Kad liežuvis būtų minkštas ir sultingas, rekomenduojama jį lėtai virti apie 8 valandas.
3. Išvirusį liežuvį trumpam panardinkite į šaltą vandenį ir iš karto nulupkite.
4. Tradiciškai liežuvis patiekiamas šaltas, su majonezu, krienais ir žirneliais. Jei patiekalą planuojate patiekti šiltą ir norite įmantresnio padažo, išbandykite siūlomą W.A.L.Zawadzkos „Lietuvos virėjoje“: ant mažos ugnies šaukšte sviesto pakepinkite šaukštą miltų. Įpilkite šiek tiek liežuvio nuoviro, 2–3 šaukštus acto ar vyno, 3 šaukštus padeginto cukraus arba medaus. Nukoškite. Tuomet į padažą įberkite 200 g smulkių razinų ir, viską užvirinę, dėkite pjaustytą liežuvį. Trumpai pavirinkite ir patiekite. Pavyzdžiui, su puria bulvių koše.
Kategorijos
- Noriu patiekalo: Užkandžiai
- Rengiu šventę: Užgavėnės, Velykos
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Lietuvių