Ingredientai
- Jaučio liežuvis 1 vnt.
- Laurų lapai 2 vnt.
- Juodieji pipirai 1 arbat. š. nemaltų; ir dar žiupsnis ar daugiau padažui
- Kvapnieji pipirai 1 arbat. š. nemaltų
- Sviestas 2 valg. š. padažui
- Svogūnai 2 vnt. smulkiai supjaustyti; padažui
- Baravykai 1 vnt. supjautytas; naudojau šaldytą, galima pakeisti sauja pievagrybių; padažui
- Krakmolas 1 arbat. š. padažui
- Druska 1 žiupsnelis arba pagal skonį; padažui
- Sultinys 2 puodelis likusio nuo liežuvio virimo; padažui
Kaip gaminti
1. Liežuvį nuplaukite ir užkaiskite puode, kad būtų apsemtas vandeniu ir įpilkite dar du puodelius vandens, kurio vėliau reikės padažui.
2. Užvirinkite, nugriebkite putas.
3. Sumažinkite šilumą lėtam virimui, įdėkite lauro lapus, juoduosius ir kvapniuosius pipirus, pridengę dangčiu, virkite apie 3-4 valandas (pagal liežuvio dydį), retkarčiais apversdami.
4. Išgriebkite išvirtą liežuvį, nulupkite odą ir supjaustykite riekelėmis.
5. Padažą pasigaminkite kol verda liežuvis.
6. Įkaitinkite ant vidutinės ugnies gilią keptuvę. Ištirpinkite sviestą, sudėkite svogūnus ir retkarčiais pamaišydami gerai apkepinkite.
7. Sudėkite grybus ir pakepinkite, kol jie suminkštės.
8. Pasemkite sultinio iš verdančio liežuvio puodo ir supilkite į keptuvę. Įdėkite druskos ir pipirų, užvirinkite, sudėkite supjaustytą liežuvį, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir dar pusvalandį leiskite patiekalui lėtai pakunkuliuoti.
9. Likus kelioms minutėms iki pabaigos, įpilkite pusėje puodelio vandens išmaišytą šaukštelį krakmolo padažo sutirštinimui.
10. Kol padažas verda, pasigaminkite bulvių košės. Taip pat labai tinka rauginti agurkai.