„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.0 5 / 11
Jau įvertinote šį receptą

Viščiukas, troškintas garstyčių ir vyno padaže

Viščiukas, troškintas garstyčių ir vyno padaže
Viščiukas, troškintas garstyčių ir vyno padaže / Nidos Degutienės nuotr.
Skaitysiu vėliau

Nida Degutienė (Nidos receptai): Prancūziška virtuvė neatsiejama nuo... garstyčių. Nerasite prancūziškos virtuvės, kurios šaldytuve ar spintelėse nestovėtų 3–4 rūšių garstyčių indeliai. Retas prancūziškas troškinys neapsieina be šio priedo, garstyčiomis skaninami šalti mėsos užkandžiai, marinatai ir padažai. Nors yra nemažai garstyčias gaminančių regionų, bene labiausiai prancūzų mėgstamos Dijon garstyčios.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Garstyčios 135 g Dižono; ir plius 3 valg. šaukšt. paprastų bei 1 valg. šaukšt. grūdėtųjų
  • Rūkyta malta raudonoji paprika 0,25 arbat. š. jei neturite, naudokite paprastą saldžią papriką
  • Vištiena 8 vnt. po 4 kulšeles ir blauzdeles
  • Lašinukai 100 g nedideliais kubeliais supjaustytų rūkytų
  • Svogūnai 1 vnt. smulkiai supjaustytas
  • Vynas 1 st. baltojo
  • Čiobreliai 1 arbat. š. šviežių čiobrelių lapelių arba 1/2 šaukštelio džiovintų
  • Grietinė 3 valg. š. arba grietinėlės

Kaip gaminti

Vėsesniu oru kūnas prašyte prašosi sotesnių, šildančių patiekalų. Jei jums pabodo klasikiniu būdu ruošiama vištiena, pamėginkite ją pasigaminti taip, kaip vištieną ruošia Prancūzijos kaime. Troškinta vyno ir garstyčių padaže, minkštutė paukštiena įgaus puikiai derantį skonių balansą.

Bulvių košė bus pats tinkamiausias priedas, tačiau traški prancūziška bagetė taip pat neturėtų nuvilti tikrų gurmanų!

1. Dubenėlyje sumaišykite 1/2 stiklinės (135 g) Dijon garstyčių su paprika, grūstais juodaisiais pipirais bei žiupsniu druskos. Viščiuko gabalėlius ištepkite šiuo mišiniu, šiek tiek jo pakiškite po odele, ją švelniai atkėlę. Atidėkite į šalį.

2. Įkaitinkite didelę keptuvę (kuri turi dangtį) arba ketaus troškintuvą ir sudėkite rūkytus lašinukus. Kepinkite juos tol, kol lašinukai apskrus. Išgriebkite kiaurasamčiu ir suberkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalai. Keptuvėje palikite 1 šaukštą riebalų, o likusius išpilkite. Suberkite svogūnus. Kepinkite apie 5 minutes arba kol svogūnai taps minkšti ir skaidrūs. Suberkite čiobrelius ir dar vieną kitą minutę pakepinkite. Tada sudėkite svogūnus į dubenėlį.

 

3. Dabar į tą pačią keptuvę sudėkite vištienos gabalėlius su visu marinatu. Kepkite po kelias minutes, kol gražiai apskrus. Nepergyvenkite, kad garstyčios kepant tamsėja, jos suteiks labai gerą prieskonį padažui. Nedėkite vištienos į keptuvę pernelyg daug, verčiau kepkite partijomis, kad mėsa nepradėtų troškintis, užuot kepusi. Jei trūksta riebalų, įpilkite truputį aliejaus.

4. Apkepintus vištienos gabalėlius išimkite iš keptuvės. Supilkite vyną ir gerai pagramdykite keptuvės dugną, kad viskas, kas prikepė, atšoktų. Sudėkite atgal į keptuvę vištieną, svogūnus ir apskrudintus lašinukus. Uždenkite ir troškinkite vištieną kelis kartus apversdami apie 20–30 minučių (arba kol mėsa taps visiškai minkšta). Išjunkite ugnį ir įmaišykite dar 3 šaukštus Dijon garstyčių bei grūdėtąsias garstyčias, taip pat grietinėlę (arba grietinę). Jei padažas pernelyg tirštas, praskieskite jį šlakeliu virinto vandenes.

  1. Patiekite iškart, pabarstę kapotomis petražolėmis, su bulvių koše.

*Aš garstyčių dėjau šiek tiek mažiau, tačiau padažas galėjo būti ryškesnis, maniškis buvo švelnokas. Recepte kiekį parašiau pagal Davido Lebovitzo rekomendacijas. Siūlau gaminant pradėti garstyčių dėti nuo mažesnio kiekio ir pabaigoje, ragaujant, pridėti daugiau, jei norėsis išraiškingesnio skonio padažo, kuris labai gerai derės su švelnia vištiena. Jei jausite, kad padažas pernelyg rūgštus, įberkite šiek tiek daugiau druskos (druska subalansuos rūgštumą) bei šiek tiek cukraus.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.