Ingredientai
- Aliejus 2 valg. š.
- Vištiena 450 g vištos šlaunelių mėsa be odelių ir kaulų
- Miltai 100 g saujelė vištienai apibarstyti ir 70 g padažui
- Kiauliena 280 g šaltai rūkyta kiaulienos dešra
- Saulėgrąžų aliejus 100 g
- Svogūnai 1 vnt. didelis
- Paprikos 1 vnt. didelė žalioji
- Salierai 3 vnt. stiebai
- Česnakai 10 skiltelės
- Raudonėliai 1 žiupsnelis 1/2 arbat. š. džiovinto
- Laurų lapai 2 vnt. keli lapeliai ir 1 valg. š. maltų
- Pipirai 1 žiupsnelis 1/2 arbat. š. kajano pipirų
- Sultinys 6 puodelis vištienos sultinys arba vanduo
- Druska 1 žiupsnelis
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis malti
- Petražolės 10 g 1/4 puodelio kapotų
- Svogūnų laiškai 10 g
- Ryžiai 700 g pagal asmenų skaičių
Kaip gaminti
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite du šaukštus aliejaus.
- Vištos šlaunelių mėsos gabalėlius supjaustykite nedideliais kubeliais. Lengvai apibarstykite miltais. Suberkite į įkaitintą aliejų ir apkepkite apie 5-6 minutes, kol taps auksinės spalvos.
- Išimkite iš keptuvės vištos gabaliukus. Sudėkite plonomis riekelėmis supjaustytą rūkytą kiaulienos dešrą ir taip pat apkepkite apie 8 minutes. Tuomet išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalus.
- Paruoškite prancūzišką roux padažą. Į keptuvę supilkite pusę puodelio aliejaus. Pasiruoškite plakimo šluotelę. Lėtai į aliejų berkite miltus, nuolat maišydami šluotele. Turite gauti tirštą vientisą masę. Sumažinkite ugnį iki pačios mažiausios. Lėtai kaitinkite padažą, nuolat maišydami šluotele (tai labai svarbu!), apie 20-30 minučių – padažas turi tapti tamsios, tamsaus šokolado spalvos.
- Kai padažas tampa reikiamos tamsios spalvos, suberkite į jį kapotą svogūną, mažais gabalėliais pjaustytą papriką ir salierą. Pakaitinkite apie 5 minutes, kol suminkštės.
- Suberkite į keptuvę kapotą česnaką, raudonėlį, kajano pipirus ir lauro lapus. Pagardinkite druska bei pipirais. Gerai išmaišykite.
Astos Černės nuotr. / Ruošiant vištienos ir dešros gumbo - Lėtai supilkite sultinį (arba vandenį) ir kaitinkite, kol užvirs. Tuomet sumažinkite ugnį, uždenkite keptuvę dangčiu taip, kad liktų tarpas, ir kaitinkite dar apie valandą. Sudėkite kepintą vištieną ir kiaulienos dešrą. Išmaišykite. Kaitinkite dar 10-15 minučių.
Astos Černės nuotr. / Ruošiant vištienos ir dešros gumbo - Nuimkite keptuvę nuo ugnies. Išimkite lauro lapus. Patiekite su virtais baltais ryžiais. Prieš patiekdami, apibarstykite maltais lauro lapais, petražolėmis ir kapotais svogūnų laiškais.
Gumbo ruošė, ragavo ir aprašė Asta Černė
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: JI24.lt
- Ketinu ruošti specialiai: Pietums
- Noriu patiekalo: Troškiniai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Amerikiečių