Ingredientai
- Kiauliena 2500 g
- Druska 65 g
- Cukrus 1 arbat. š. nubrauktas šaukštelis
- Pipirai 1 arbat. š. po kelis žiupsnius juodųjų ir kvapiųjų pipirų
- Muskatas 1 arbat. š. žiupsnis
- Brendis 1 valg. š.
- Česnakai 1 vnt.
- Kiaulės pūslė 1 vnt.
Kaip gaminti
1. Kiaulės pūslę nuplaukite, išverskite, su kempinėle ir druska atsargai išplaukite vidinę pusę. (Recepto autorė per naktį, norėdama panaikinti kvapą, ją dar laiko šaldytuve, ištrintą druska, pipirais ir česnakais.) Prieš gaminant vėl gerai išplaukite, nuvalykite ir atverskite vėl atgal.
2. Skilandžio gamyba - šventas reikalas. Viskas turi būti švaru ir nedrėgna. Mėsos plauti negalima. Ją supjaustykite kubeliais.
3. Paruoškite druskos, cukraus, brendžio, prieskonių, česnakų mišinį ir įmaišykite į mėsą neminkant. Kelias valandas palaikykite uždengtą mėsytę vėsiai, kad "susigyventų".
4. Mėsą į pūslę kiškite dešrų kimšimo tūbele. Reikia elgtis labai atsargai - nuolat išleisti iš pūslės orą, pūslę vis masažuoti, kimšti taip, kad nebūtų oro tarpų, nes surūdys. Standžiai prikimštą užriškite.
5. Kelias dienas palaikykite šaltai, vis pavartykite. Po to pagaminkite 2 medines lenteles, jomis skilanduką suspauskite ir pakabinkite. (Recepto autorė lenteles suriša guma - patogu perstumti į kitą vietą, paveržti.)
Savo gaminį recepto autorė 2 mėnesius vytino vėsioje kaimo troboje, po to atsivežė į miestą, nuėmė lenteles ir džiovino įdėtą į medinį krepšelį kambario temperatūroje.
Autorės nuotr./Vytintas, džiovintas naminis skilandukas |
Skilandukus geriausia gaminti vėlų rudenį arba ankstyvą pavasarį.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: Skaitytojų receptai
- Noriu patiekalo: Užkandžiai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Lietuvių