Ingredientai
- Cukrus 220 g 120 g sūdytai karamelei, 100 g karameliniam kremui
- Sviestas 50 g sūdytai karamelei
- Grietinėlė 100 ml sūdytai karamelei
- Druska 2 žiupsnelis po žiupsnį sūdytai karamelei ir moliūginiam pyragui
- Pienas 600 ml karameliniam kremui
- Kiaušinių tryniai 4 vnt. karameliniam kremui
- Kukurūzų krakmolas 50 g karameliniam kremui
- Karamelė 3 valg. š. dideli; karameliniam kremui
- Želatina 10 g 2 lapeliai; karameliniam kremui
- Kiaušiniai 3 vnt. moliūginiam pyragui
- Rudasis cukrus 300 g moliūginiam pyragui
- Aliejus 180 ml moliūginiam pyragui
- Kefyras 120 ml arba natūralaus jogurto; moliūginiam pyragui
- Soda 0,5 arbat. š. moliūginiam pyragui
- Miltai 280 g moliūginiam pyragui
- Kepimo milteliai 7 g moliūginiam pyragui
- Cinamonas 7 g moliūginiam pyragui
- Moliūgai 500 g smulkiai tarkuoto; moliūginiam pyragui
- Apelsinai 0,5 vnt. nutarkuota žievelė; moliūginiam pyragui
Kaip gaminti
Karamelės gaminimas:
1. Įkaitiname prikaistuvį, po truputį beriame cukrų, laukiame, kol išsilydys ir taps gintarinės spalvos karamele. Procesas šiek tiek užtrunka ir reikia kantrybės. Nesigundykit padidinti karštį. Taip, kuo karščiau, tuo greičiau cukrus lydosi, bet tada galutinis rezultatas būna ne toks geras ir karamelė būna skysta.
2. Sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą ir gerai maišome, patogiausia – metaline šluotele. Maišome ant nedidelės ugnies, kol riebalai visiškai susijungia su karamele.
3. Galiausiai – atsargiai! – į prikaistuvį keliauja gerai pašildyta grietinėlė. Jei maktelsit šaltos, gresia virtuvinis sprogimas dėl temperatūrų skirtumo. Pagražinu, žinoma, bet šioje vietoje tikrai reikia būti atsargiems. Grietinėlę įmaišome į karamelinį padažą, įberiame šiek tiek druskytės. Aš dar dėl visa ko perleidžiu per sietelį, kad nebūtų jokių gumuliukų. Apdengiame maistine plėvele ir paliekame atvėsti.
Karamelinio kremo gaminimas:
1. Pieną supilame į didesnį puodą ir pastatome kaisti.
2. Želatiną užpilame šaltu vandeniu ir paliekame išbrinkti.
3. Tuo metu iki šviesios, purios masės išplakame trynius su cukrumi, tada suberiame kukurūzų krakmolą.
4. Masę užpilame karštu pienu, gerai išmaišome. Viską pilame atgal į puodą ir nuolat maišydami verdame, kol kremas sutirštės.
5. Išvirusį kremą nukeliame nuo ugnies, įdedame išbrinkusios želatinos lakštelius, gerai išmaišome. Perleidžiame per sietelį, apdengiame maistine plėvele ir paliekame atvėsti.
6. Atvėsusį šaltą kremą išplakame mikseriu, kad būtų švelnus ir purus. Tada įmaišome 3 šaukštus prieš tai pasigamintos sūdytos karamelės.
Moliūginio pyrago gaminimas:
1. Kiaušinius plakam su cukrumi iki šviesios purios masės, tada supilame aliejų.
2. Jogurtą arba kefyrą sumaišom su soda, paliekam, kad suburbuliuotų, tada dedam į tešlą.
3. Miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną gražiai kartu sumaišom dideliame dubenyje. Nėra būtina, bet man labai skanu įtarkuoti apelsino žievelės – pyragas išsyk ima kvepėti Kalėdomis.
4. Dar turiu tokį išmislą, tiesiog įpratau visada taip daryti – moliūgo tarkius sumaišau su tais visais sausaisiais ingredientais. Drėgni tarkiai gerai aplimpa miltais ir vėliau nenuskęsta skardelėje kepdami.
5. Galiausiai belieka tešlą sumaišyti su tais miltuotais ir cinamonu bei apelsinais kvepiančiais moliūgo tarkiais.
Kepimas ir formavimas:
1. Tešlos išeina daug, aš net tiksliai pasvėriau – 1460 g. Padalinau ją į dvi lygias dalis ir kepiau per du kartus dviejuose dideliuose padėkluose. Metaline mentele tešlą skardelėje išlyginau ir kepiau 160 laipsnių orkaitėje 20 min.
2. Galiausiai turėjau du didelius 1 cm storio lakštus (37 x 26 cm). Juos perpjoviau per pusę ir sluoksniavau su kremu. Prisipažįstu, kad pirmą kartą pyragą darau tokių namukų formos. Planavau pjaustyti vienaip, išėjo kiek kitaip. Jaučiu, kitą kartą kepčiau kitokios formos, svarbiausia, kad galiausiai būtų patogu prisipjaustyti tų trikampių ir iš jų sukonstruoti namukus.
3. Manau, būtų labai skanu namukus aptepti kreminiu sūriu. Aš po ranka jo neturėjau, užtat šaldiklyje visada turiu šveicariško sviestinio kremo likučių, juos ir panaudojau.