Ingredientai
- Bulvės 6 vnt. didelės; bulvių košei
- Sviestas 5 valg. š. 2 šaukštai košei ir 3 įdarui
- Pienas 0,5 st. bulvių košei
- Druska 2 žiupsnelis arba pagal skonį; košei ir įdarui
- Muskatas 1 žiupsnelis tarkuoto; bulvių košei
- Menkė 650 g arba kitos baltos žuvies; įdarui
- Porai 1 vnt. nedidelis; įdarui
- Salierų stiebai 1 vnt. įdarui
- Česnakai 1 skiltelės įdarui
- Vynas 0,5 st. baltojo; įdarui
- Grietinėlė 150 ml įdarui
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis įdarui
Kaip gaminti
1. Bulves nuskuskite, supjaustykite, sudėkite į puodą ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nusunkite, sutrinkite drauge su sviestu ir karštu pienu. Pagardinkite trupučiu muskato riešuto.
2. Orkaitę įkaitinkite 180 C°.
3. Žuvį supjaustykite maždaug 1,5 cm kubeliais. Porą gerai nuplaukite, supjaustykite pusmėnuliukais, saliero stiebą supjaustykite kubeliais, o česnaką smulkiai sukapokite.
4. Didesnėje keptuvėje ištirpinkite du šaukštus sviesto ant gana stiprios ugnies, kepkite ant jo žuvies gabaliukus iš visų pusių, bet labai trumpai, vos keletą sekundžių. Išimkite žuvį iš keptuvės.
5. Sudėkite į keptuvę likusį sviestą ir kepkite porą, salierą ir česnaką ant lengvos ugnies apie 5 minutes. Kaitrą padidinkite, apliekite daržoves vynu ir grietinėle, pagardinkite druska, pipirais ir leiskite virti, kol bent pusė skysčio išgaruos, o padažas sutirštės. Sudėkite apkeptus žuvies gabaliukus, sumaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
6. Sudėkite paruoštą žuvį į apkepui skirtą indą arba į 4 mažus indelius. Ant viršaus vienodu sluoksniu dėkite bulvių košę.
7. Kepkite apkepą (ar apkepus) įkaitintoje orkaitėje 20 min., o tada nustatykite grilio funkciją ir kaitinkite, kol viršus kiek parusvės.
8. Prieš patiekiant leiskite pastovėti bent 5 minutes.
Pastabos: Tai idealus patiekalas vakarykštėms bulvėms sunaudoti. Tiks net ir nuo vakar likusi žuvis, o į padažą galite sudėti tokias daržoves, kokias tik turite šaldytuve ar šaldiklyje.
Prieš kepant apkepą viršų galite apiberti tarkuotu sūriu – jei labai norisi, ar tiesiog duonos džiūvėsėliais. Taip gausite traškią plutelę.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Pietums, Vaikams, Vakarienei
- Noriu patiekalo: Apkepai