Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 30

Dėl grasinimų karu – Baltarusijai griežtas protestas ir reikalavimas pasiaiškinti

Užsienio reikalų ministerija (URM) praneša, kad dėl grasinančio pobūdžio pasisakymų Baltarusijai išreikštas griežtas protestas ir pareikalauta pasiaiškinti.
Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos pasienis
Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos pasienis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimą dėl Baltarusijos valdininko pasisakymų ir grasinimų Lietuvai.

„Spalio 30 dieną Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija išsikvietė Baltarusijos Respublikos laikinąjį reikalų patikėtinį Yaroslavą Khmylį ir įteikė jam protesto notą, kurioje išreikštas griežtas protestas dėl šių metų spalio 24 dieną leidinyje „Večernyj Minsk“ paviešinto Baltarusijos Respublikos saugumo tarybos valstybės sekretoriaus pirmojo pavaduotojo Pavelo Muraveikos pasisakymo.

URM pažymi, kad tokie pareiškimai gali būti suprasti kaip atviras grasinimas Lietuvai ją užpulti ir yra visiškai nepriimtini.

URM pareikalavo, kad Baltarusija nedelsiant pateiktų oficialų šio Baltarusijos Respublikos saugumo tarybos valstybės sekretoriaus pirmojo pavaduotojo pasisakymo paaiškinimą, ir priminė, kad Lietuvos Respublika imsis visų įmanomų priemonių, siekiant užtikrinti šalies saugumą, suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – teigiama pranešime.

Kaip 15min jau rašė, vienas iš Baltarusijos saugumo tarybos vadovų interviu laikraščiui „Vakarinis Minskas“ pareiškė, kad Baltarusija „turi visas priežastis ginklu prakirsti gyvybiškai svarbų koridorių“, nes esą Lietuva jai „faktiškai uždraudė pervežti savo prekes per sieną“.

Plačiau skaitykite čia: Baltarusija grasina Lietuvai karu: žada atsaką ginklu dėl „ekonominės agresijos“.

Interviu su minėtos tarybos valstybinio sekretoriaus pirmuoju pavaduotoju Pavelu Mureveika pasirodė spalio 28 dieną.

„Lietuva faktiškai uždraudė mums pervežti savo prekes per sieną, – sakė jis. – Pagal visas tarptautines normas toks žingsnis laikytinas ekonomine agresija. Pagal banalią logiką mes turime visas priežastis, kad prasikirstume savo gyvybiškai būtiną koridorių ginklu.

Ir kitomis sąlygomis mūsų niekas pasaulyje už tai nepasmerktų, drįstu manyti. Bet ne dabartinėmis, kai šaliai taikomas beprecedentis spaudimas iš Vakarų pusės.“

Tekstą rusų kalba galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas