Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl reikia vartoti lietuviškus terminus esporte?

Perdėtas lietuviškų terminų vartojimas technologijų srityje gali erzinti. Keistai pasižiūrėtume į žmogų, kuris neironiškai „ekraną“ vadintų „vaizduokliu“, o „planšetę“ – „tapšnokliu“. Ar esporte mes taip pat turėtume vengti lietuviškų terminų? Kokios yra lietuvių kalbos ribos šioje srityje?
Mokykla
Mokykla / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Esporto srityje dirbu šešerius metus. Tapau vienas pirmųjų profesionalių Lietuvos esporto komentatorių. Kai 2017 m. pradėjau dirbti „TV3“, man liepė laikytis kalbos kultūros ir vartoti lietuviškus terminus. Problema kilo iš to, kad niekas nesuteikė „lietuvių kalbos esporto žodynėlio“. Tuo metu neegizstavo žaidybinių ir techninių vertinių.

Teko suktis pačiam. Vietoje to, kad komentuodamas vartočiau tokius terminus kaip „map’as“ ar „flesh’as“, į diskursą įvedžiau tokius naujadarus kaip „žemėlapis“, „akinamoji granata“, „dūminė užsklanda“ ir t.t. Ilgainiui šie terminai pradėjo atrodyti vis mažiau svetimi tiek komentatoriui, tiek žiūrovui.

LRT nuotr./LRT Klasikos laida Kalbos rytas
LRT nuotr./LRT Klasikos laida Kalbos rytas

Šią vasarą dvejuose skirtinguose forumuose teko diskutuoti lietuvių kalbos ir esporto santykio tema. Apie tai kalbėjau „VLKK“ organizuotoje diskusijoje „Kiek šiuolaikiniame sporte lietuvių kalbos?“ bei „LRT Klasikos“ laidoje „Kalbos rytas“. Įrašus į abu pokalbius rasite atitinkamai paspaudę ant norimos laidos.

Nesu didis lietuviškų terminų vartojimo apologetas. Vis dėlto matau naudos vartoti lietuviškus terminus komentuojant.

Komentatorius turi ne tik informatyvią, bet ir estetinę funkciją

Estetika atsispindi per žodžio meistrystę, o ši lengviau pasiekiama vartojant lietuvišką terminiją. Kadangi esporto sritis nauja, joje ypač gausu anglizmų, bet į tai žiūriu kaip į galimybę kurti ir skleisti lietuvišką terminiją, pratinti prie jos žiūrovą. Manau, kad reikėtų skirti žiūrėjimo ir žaidimo patirtį. Įprastai žaidėjai vartoja anglizmus. Esu įsitikinęs, kad mes negalime žaidėjų reikalauti kalbėti tik lietuviškai.

Esportas Lietuvoje
Esportas Lietuvoje

Visgi mano vertinimas šiuo klausimu keičiasi, kuomet kalbame apie transliacijos patirtį. Komentatorius neabejotinai turi informatyvią funkciją – jis turi išanalizuoti vykstančią situaciją. Viena vertus, galima teigti, kad analizė bus prieinamesnė, kuomet bus kalbama žiūrovui (t.y. paprastam žaidėjui) įprastais anglizmais. Kita vertus, galima kontraargumentuoti, kad esporto transliacijoje dominuojantis vizualumo dėmuo iš savęs perteikia didžiąją dalį analizės. Paprastai tariant, žiūrovui užtenka elementariai matyti vaizdą, kad jis suprastų, kas vyksta.

Tokiu atveju išryškėja estetinės komentatoriaus funkcijos svarba. Komentatorius turi ne tiek deskriptyviai įgarsinti vykstantį veiksmą, kiek atrasti būdų praturtinti transliacijos patirtį. Komentatoriai turi sukurti ausiai malonų foną, kuris pagyvina veiksmą.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Įmonių turnyras „Elite Build“
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Įmonių turnyras „Elite Build“

Būtent šį tikslą įgalina sklandus kalbos vartojimas. Kur kas maloniau klausytis raiškiai besiliejančio teksto. Anglizmai yra kaip kamščiai, kurie neleidžia vaiskiai kalbai tekėti. Manau, kad vienas geriausių sporto komentatorių šiuo metu yra Peter Drury. Pasiklausykite, kaip jis įgarsina įvarčius ar pristato žaidėjus – tai poezijos performansas sporto transliacijos metu. Geras komentatorius turi būti poetiškas – jis turi meistriškai valdyti savo kalbą.

Neabejoju, kad deramai vartojami anglizmai taip pat gali puikiai įsilieti į poetišką tekstą ir nepaversti jo baisesniu. Anglizmai yra sunkiai išvengiami ir (e)sporto srityje, ypač kuomet kalbame apie techninius ar strateginius niuansus. Sklandžių vertimų paieškos ir atradimai užtrunka daug laiko bei reikalauja nemažai pastangų ir skirtingų sričių (kalbininkų, komentatorių, sporto ekspertų) atstovų bendradarbiavimo. Būtų nesąžininga suversti visą šio didelio darbo atsakomybę tik ant komentatorių.

Kalba yra komunikacijos priemonė. Tik nuo mūsų vertybių apibrėžčių ir pastangų priklausys, kiek lietuviški terminai (e)sporte mums bus reikalingi ir kiek jie bus įgalinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento