Kalciferolis labai svarbus vitaminas, padedantis organizmui pasisavinti kalcį ir fosforą, stiprina dantis, kaulus. Tai vitaminas, padedantis išvengti rachito, osteoporozės, artrito, stiprina imuninę sistemą, dalyvauja augimo ir brendimo procesuose. Tyrimais taip pat įrodyta, kad vitaminas D išsaugo jaunystę ir padeda išvengti krūties vėžio. Dalyvauja gerinant odos funkciją, naudojamas gydant kai kurias odos ligas, padeda atsinaujinti odos ląstelėms.
Vitaminas D – tai grupė riebaluose tirpstančių panašių medžiagų, priskiriamų vitaminams. Juos daugiausiai sudaro vitaminas D2 – ergokalciferolis, gaunamas iš augalinio maisto, ir vitaminas D3 – cholekalciferolis, gaunamas iš gyvulinės kilmės maisto.
Vitaminas D3 susidaro odoje veikiant ultravioletiniams B spinduliams. Nedideli jo kiekiai pasisavinami su maistu.
Natūraliai vitaminas D randamas:
- žuvų taukuose;
- mėsoje;
- alyvų aliejuje;
- kiaušinių tryniuose;
- svieste;
- sūryje;
- grietinėje;
- saulėgrąžų aliejuje.
Vitamino D trūkumas nustatomas atlikus kraujo tyrimus. Suaugusiems susilpnėja raumenys, imunitetas, ilgainiui trūkstant šio vitamino suminkštėja kaulai, susergama osteomaliacija. Vaikams pradeda vystytis rachitas, sutrinka dantų augimas.
Ilgalaikis, besaikis vitamino D vartojimas arba vitamino D koncentracija kraujyje, viršijanti 500 nmol/l, yra galimai nuodinga. Ilgalaikis buvimas saulėje nesukelia vitamino D perdozavimo Vitamino D toksinė riba dažniausiai pasiekiama nesaikingai vartojant maisto papildus, tačiau ne maistą, kuriame gausu vitamino D.
Vitamino D perdozavimas gali sukelti didelę kalcio koncentraciją kraujyje – hiperkalcemiją, kaulų masės netekimą, inkstų bei kitų organų pažeidimus. Hiperkalcemijos simptomai yra svorio mažėjimas, poliurija (gausus šlapinimasis), apetito praradimas, pykinimas, vėmimas. Vitamino D perteklius taip pat gali būti siejamas su pagyvenusių žmonių kaulų lūžiais, kai kuriais vėžio tipais, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis.