Virti, rūkyti ar vytinti mėsos produktai. Kuo jie skiriasi?

Mėsos produktai pagal jų paruošimo būdus skirstomi į virtus, rūkytus ir vytintus. Kas sveikiausia ir naudingiausia? Specialistai tvirtina galintys tik patarti, tačiau apsispręsti teks kiekvienam vartotojui pačiam.
Mėsos produktai pagal jų paruošimo būdus skirstomi į virtus, rūkytus ir vytintus.
Mėsos produktai pagal jų paruošimo būdus skirstomi į virtus, rūkytus ir vytintus. / „Biovela“ nuotr.

Kokybė, kaina, pakuotė ir dar daugybė reikalavimų. Apie tai mąsto vartotojai, žvelgdami į parduotuvių lentynose išdėliotus mėsos gaminius. Tačiau svarbiausia – kas ką mėgsta. Juk vieni parduotuvėse ranką dažniau tiesia prie virtų dešrų ar dešrelių, kiti mieliau renkasi sotesnius karštai rūkytus ar šaltai rūkytus gaminius. Dar kiti pirmenybę teikia vytintai jautienai ar kiaulienai, nors ji ir brangesnė.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakulteto Maisto produktų technologijos katedros docentės Rimantės Vinauskienės teigimu, vytinti, rūkyti ir virti mėsos gaminiai visų pirma skiriasi terminio paruošimo būdu.

Virti gaminiai pramoniniu būdu dažniausiai verdami vandens garuose, bet gali būti verdami ir vandenyje. Rūkyti gaminiai gali būti rūkomi karštu arba šaltu (ne daugiau kaip 35 laipsnių) dūmu, dėl ko taip pat skirsis jų savybės. Gaminant vytintus gaminius jie sūdomi, brandinami, džiovinami  ilgą laiką, o technologinis procesas trunka iki kelių mėnesių. 

„Mėsos gaminių paruošimo technologijos nuolat kinta, tobulėjant technologinei įrangai. Senovėje, ruošiant mėsos gaminius, jie būdavo sūdomi ilgą laiką sūdymo talpose, kol druska prasiskverbdavo į mėsos gaminių vidų, kas reikalaudavo ilgo laiko. Šiuo metu sūdymas gali būti intensyvinamas sūdymo medžiagas įšvirkščiant į gaminius ar mėsą masažuojant, kas labai sutrumpina gaminių sūdymo trukmę.  Technologines galimybes praplečia mėsos smulkinimo, mėsos gaminių formavimo ir terminio perdirbimo įrangos techninis modernėjimas, automatizavimas“, – teigė KTU docentė.

Mėsos produktus kiekvienas renkasi pagal skonį. Dideliu populiarumu gali pasigirti ne tik karštai ar šaltai rūkyti, bet ir virti mėsos gaminiai. Jie verdami karštuose vandens garuose, yra lengvai virškinami.

Virtos dešros ir dešrelės sėkmingai konkuruoja su kitais produktais prekybos centrų lentynose dėl kelių svarbių priežasčių: patogumo vartoti ir didelio asortimento. Virtų dešrų gamybai gali būti naudojama įvairių rūšių gyvulių mėsa, kuri yra vienas vertingiausių maisto produktų, turinčių visų svarbiausių maisto medžiagų, kurių reikia žmogaus organizmui.

Vytinti gaminiai gana brangūs, tačiau taip pat mėgstami ir vertinami. R.Vinauskienės teigimu, tai nėra naujas produktas Lietuvos rinkoje, nors daliai vartotojų ir atrodo, kad jie parduotuvių lentynose atsirado visiškai neseniai.

„Vytinti gaminiai tikrai nėra naujas produktas Lietuvos rinkoje, tik gal kurį laiką buvęs ne tiek populiarus. Vytinti, kaip ir rūkyti mėsos gaminiai, žinomi jau nuo gilios senovės ir priklauso Lietuvos kulinariniam paveldui. Manau, jų populiarumą lemia išskirtinės juslinės charakteristikos ir kokybė“, – sakė KTU Maisto produktų technologijos katedros docentė.

Tad ką renkatės savo stalui?

Parengta bendradarbiaujant su „Biovela“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų