Kuo naudingos daržovių sultys?

Šaltuoju metų sezonu mūsų organizmas jaučia ypatingą vitaminų trūkumą. Jų stygius greitai pasireiškia peršalimu ir rimtesnėmis ligomis. Kad taip nenutiktų, neverta pulti į vaistinę, ketinant prisipirkti kuo daugiau vitaminų ir maisto papildų. Reikalingiausių medžiagų galite gauti kasdien gerdami įvairių daržovių sultis.
Jei grynos kurios nors daržovės sultys jums neskanios, išbandykite daržovių sulčių mišinius, kuriuos galima pagardinti prieskoniais.
Jei grynos kurios nors daržovės sultys jums neskanios, išbandykite daržovių sulčių mišinius, kuriuos galima pagardinti prieskoniais. / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Daržovės Sultys

Praturtintos reikalingiausiais elementais

Daržovių sulčių ir jų mišinių galima įsigyti ir prekybos centre, tačiau galima jų išsispausti ir namie. Rudenį mūsų kūnui kaip niekad trūksta mineralinių medžiagų, amino rūgščių, fermentų, druskų ir biologiškai aktyvių junginių, kuriais yra praturtintos bulvių, morkų, kopūstų bei kitų daržovių sultys.

Pravartu žinoti, kad vertingiausiomis laikomos minkštimo turinčios, ką tik išspaustos ir tuoj pat geriamos sultys. Kad jos išsaugotų kuo daugiau vitaminų, prieš spausdami daržovių nemirkykite – pakaks ik kruopščiai nuplauti virintu vandeniu. Atminkite, kad ploną odelę turinčių daržovių lupti nereikia.

Daržovėse yra daugiau mineralinių medžiagų, o vaisiuose – cukraus, tad jei ne ypač mėgstate grynas daržovių sultis, išbandykite mišinius ir palepinkite savo organizmą dar didesniu gerųjų elementų kiekiu. Ypatingą skonį galite išgauti, į sultis įmaišę prieskoninių augalų.

Net ir sultis reikia gerti saikingai

Apie tai, kurių daržovių sultys jums naudingiausios, ilgainiui pasufleruos pats organizmas, tačiau vartojant iš daržo gėrybių spaudžiamus syvus, reiktų nepamiršti saiko. Ilgą laiką skanaujant vienos rūšies sultis, organizmas pavargs nuo to paties elemento pertekliaus, o kitų medžiagų jam ims stigti. „Kas per daug, tas – nesveika“, – teigia liaudies išmintis, taigi ir vartojant sultis persistengti neverta. Mitybos specialistai per dieną rekomenduoja išgerti ne daugiau kaip tris stiklines daržovių sulčių.

Bulvės, morkos ar kopūstai?

• Žalių bulvių sultys gydo skrandžio opas, skatina žarnyno peristaltiką ir mažina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Šviežiai spaustų bulvių sultis siūloma gerti tris kartus dienoje, po 1–2 stiklines prieš valgį.

• Šviežių kopūstų sultimis gydomi tulžies pūslės, žarnų uždegimai ir gastritas. Šios sultys taip pat palengvina ir kosulį. Tam reiktų pasiruošti kopūstų sulčių bei medaus mišinio ir vartoti jį kelis kartus dienoje po 1–2 arbatinius šaukštelius.

• Burokėlių sultys gerina medžiagų apykaitą, reguliuoja kepenų funkciją, padeda kamuojant galvos svaiguliui. Pastarąjį negalavimą apmalšinsite, pasigaminę burokėlių ir morkų sulčių mišinį su medumi.

• Jei norite padidinti organizmo atsparumą infekcijoms bei pagerinti regėjimą, kiekvieną rytą prieš valgį išgerkite vieną šviežiai spaustų morkų sulčių stiklinę. Gėrimą taip pat tinka vartoti mažakraujystės atvejais.

• Agurkų sultis siūloma gerti karščiuojant ir sergant bronchitu. Išsispauskite šviežių agurkų sulčių, sumaišykite jas su medumi ir vartokite mišinį tris kartus dienoje po du valgomuosius šaukštelius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis