Gaminti nesudėtinga, o valgyti kur kas įdomiau nei riebalų prisigėrusius keptuvėje čirškintus kotletus.
4 vidutinėms porcijoms reikalingi produktai:
500 g kalakutienos arba vištienos faršo,
3 riekelės batono,
200 g ne pačios riebiausios grietinėlės arba pieno,
pusė raudonos paprikos,
1 kiaušinis,
sauja kapotų svogūnų laiškų ir petražolių,
žiupsnis paukštienos prieskonių.
Padažui reikės:
200 g natūralaus jogurto arba jogurtinės grietinės,
1 nedidelio agurko,
1–2 skiltelių česnako,
žiupsnelio džiovintų mėtų,
druskos ir maltų juodųjų pipirų (nebūtina).
Pirmiausia paruoškite faršą. Į mėsą suberkite kuo smulkiau pjaustytą papriką ir žalumynus. Viską lengvai išmaišykite. Tuomet susmulkintą batoną apipilkite grietinėle arba pienu, o kai skystis susigers, batoną irgi sudėkite į mėsą. Suberkite prieskonius ir įmuškite vieną kiaušinį. Dabar iš spintelės galima traukti plaktuvą ir bent 5 minutes vidutiniu greičiu šį mišinį sukti iki vientisos masės.
Kai paruošite faršą, junkite orkaitę ir įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros. Tada imkite negilią kepimo skardą, patepkite ją šiek tiek aliejumi ir sudėkite mėsos kukuliukus. Kepsniukus formuokite maždaug graikinių riešutų dydžio. Maltinukai iškeps pakankamai greitai – per 15–20 minučių.
Kol keps mėsa, paruoškite padažą. Jogurtą arba jogurtinę grietinę sumaišykite su smulkintu agurku (jei agurko žievelė stora, ją geriau nulupti), traiškytais česnakais ir mėtomis. Mėtų reikia nedaug – apie pusę arbatinio šaukštelio. Paragaukite, galbūt norėsis įberti šiek tiek druskos ir pipirų. Čia jau skonio reikalas.
Garnyrui prie šio patiekalo labai tinka paprasčiausios virtos bulvės.
Skanaus!