Manau, šiandieninis patiekalo receptas tiktų tiek Kalėdų stalui, tiek kitai iškilmingesnei progai.
4 asmenų pietums reikalingi produktai:
1 kg jautienos (itin tiktų išpjova),
2 salierų stiebeliai,
50 g saulėje džiovintų pomidorų,
1 didelis svogūnas,
2 skiltelės česnakų,
5 šaukštai pomidorų tyrės,
500 ml sauso raudonojo vyno,
alyvuogių aliejus, druska, pipirai, arbatinis šaukštelis rudojo cukraus (jeigu norite išgauti švelnesnį skonį), kelios šakelės šviežių peletrūnų.
Didelėje uždengiamoje keptuvėje, įpylę porą šaukštų aliejaus, apkepkite smulkintą svogūną ir česnakus. Tuomet sudėkite maždaug 2 cm kubeliais supjaustytą jautieną, pabarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais (jei mėgstate aštriau – puikiai tiks žiupsnelis aitriųjų paprikų ar kajeno pipirų) ir kepkite ant stiprios ugnies, kol mėsa praras raudonumą. Tada sudėkite susmulkintus salierų stiebus ir pomidorus. Jei neturite saulėje džiovintų, galite naudoti paprastus, tik reikėtų išimti sėklas.
Po kokių 5 minučių, kai daržovės bus šiek tiek apkepusios, pilkite pomidorų tyrę (jos galima nusipirkti parduotuvėje. Paprastai ant butelio ar dėžutės būna užrašas Passata.). Viską gerai pamaišykite ir įpilkite dalį vyno. Uždenkite keptuvę, sumažinkite ugnį ir kas keletą minučių pamaišydami kepkite, kol mėsa suminkštės.
Kaip žinoma, jautieną troškinti tenka gana ilgai, tad nusiteikite, kad prie viryklės gali tekti praleisti apie valandą. Stebėkite skysčio kiekį: kai nugaruos pirmoji vyno porcija, įpilkite dar. Tai teks pakartoti keletą sykių. Kai troškinys bus beveik paruoštas, įdėkite susmulkintų peletrūnų šakelių ir įberkite cukraus (pagal skonį). Jei neturite peletrūnų, puikiai tiks švieži rozmarinai.
Garnyrui siūlyčiau patiekti orkaitėje su lupena keptų bulvių, pagardintų rūkytomis paprikomis ir džiovintais čiobreliais.
Skanaus!