Paprikos su vištienos įdaru
Reikės: 3 paprikų.
Įdarui: 2 vištų krūtinėlės, 0,5 stiklinės virtų ryžių, 1 kiaušinis, 1 batono riekelė, 3 šaukštai konservuotų kukurūzų, druskos, pipirų, kario.
Kepti: 1 stiklinė vandens, 3 šaukštai aliejaus.
Vištų krūtinėles sumalkite, suberkite ryžius, įmuškite kiaušinį, įdėkite piene išmirkytą batono riekelę, įberkite druskos, prieskonių ir išmaišykite. Išvalytas paprikas perpjaukite per pusę, paprikų vidų pasūdykite, pridėkite įdaro. Į gilią skardą įpilkite vandens, aliejaus ir sudėkite įdarytas paprikas. Kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje apie 20 min. Patiekite su majonezu ir virtais ryžiais.
Sorų ir moliūgų košė
Reikės: 1 stiklinės sorų kruopų, 0,5 kg moliūgų, 3 stiklinių pieno, 1/2 arb. šaukštelio druskos, sviesto.
Sorų kruopas gerai išplaukite iš pradžių šiltame, o paskui karštame vandenyje, kad košė nebūtų karstelėjusio skonio. Moliūgą nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Šiuos kubelius sudėkite į karštą pieną, įberkite druskos ir užvirkite. Tuomet suberkite kruopas ir virkite ant labai mažos ugnies 30–40 min. Kai košė sutirštės, puodą sandariai uždenkite ir įstatykite į šiltą orkaitę, kad košė išbrinktų. Galima ir šiltai įvynioti puodą su koše. Patiekite su sviestu.
Lietiniai su apelsininiu kremu (9–10 lietinių)
Padažui: 100 g sviesto, 2–3 šaukštai miltų, 1 apelsino nutarkuota žievelė, 2 apelsinų sultys, 0,5 stiklinės cukraus, 1 pakelis vanilinio cukraus, 200 g grietinėlės.
Papuošti: 100 g grietinėlės, 1 šaukštas cukraus, kelios apelsino skiltelės.
Paruoškite padažą: keptuvėje pakepinkite sviestą su miltais. Maišydami po truputį supilkite apelsinų sultis, suberkite apelsino žievelę, cukrų ir vanilinį cukrų. Įmaišykite grietinėlę. Kai padažas užvirs, nukaiskite. Į pailgą lėkštę sudėkite sulankstytus lietinius, supilkite padažą ir papuoškite pasaldinta plakta grietinėle bei apelsino skiltelėmis.
Vištienos troškinys su vaisiais
Reikės: 500 g virtos vištienos (0,5 vištos), 1 apelsino, po 0,5 raudonosios, geltonosios ir žaliosios paprikų, 1 morkos, 1 svogūno, 6–7 skiltelių česnako, 1 kivio, 50 g razinų, 2–3 šaukštų citrinų sulčių, aliejaus, 50 g sviesto.
Vištieną supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, palaistykite citrinų sultimis. Į keptuvę su įkaitintu aliejumi dėkite susmulkintą morką, svogūną, vėliau – paprikas, razinas, apelsiną, česnakus, kivį, vištieną, įdėkite sviesto, prieskonių ir baikite troškinti.
Ryžių pudingas su persimonais
Reikės: 4 stiklinių virtų ryžių, 2 stiklinių trintų persimonų, 1 stiklinės cukraus, 1/3 stiklinės miltų, 1 arb. šaukštelio vanilių ekstrakto, ¼ stiklinės razinų, 1 ¼ stiklinės pieno, 1 kiaušinio, ¾ stiklinės smulkintų riešutų.
Ryžius sumaišykite su persimonais. Kitame inde sumaišykite cukrų, pieną, miltus, kiaušinį ir vanilių ekstraktą, gerai išsukite ir sudėkite į ryžių ir persimonų masę. Suberkite riešutus, razinas ir išmaišykite. Į riebalais pateptą 3 l talpos kepimo formą sudėkite paruoštą masę. Kepkite 170 °C temperatūros orkaitėje apie 45 min. Patiekti galima ir karštą, ir šaltą.
Persimonų ir ledų tortas
Reikės: 1 paruošto plono torto lakšto, 500 g vanilinių ledų, 2 stiklinių trintų persimonų, 1 stiklinės cukraus, 0,5 šaukštelio druskos, 0,5 šaukštelio imbiero, 1 šaukštelio cinamono, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 1,5 stiklinės plaktos grietinėlės, 0,5 stiklinės smulkintų migdolų.
Torto lakštą įdėkite į tortinę formą aukštais kraštais. Vos aptirpusius ledus išsukite ir užtepę ant torto lakšto padėkite į šaldymo kamerą. Tuo metu persimonų masę išsukite su cukrumi, druska ir kitais prieskoniais. Atsargiai įmaišykite plaktą grietinėlę. Šią masę užtepkite ant sustingusio ledų sluoksnio ir vėl padėkite į šaldymo kamerą. Laikykite 4 val. Paruoštą tortą papuoškite migdolais ir plakta grietinėle.
Šaltalankių ir kavos drebučiai
Reikės: 6 šaukštų šaltalankių sulčių, 450 g natūralaus jogurto, 3 šaukštų stiprios juodos kavos, 3 šaukštelių želatinos, 9 šaukštų cukraus.
Į 150 g jogurto įdėkite 3 šaukštus cukraus, įpilkite 3 šaukštus šaltalankių sulčių ir 1/3 dalį ištirpintos želatinos. Supilkite į formą. Kai pirmasis sluoksnis sustings, iš 150 g jogurto, kavos, 3 šaukštų cukraus ir 1/3 želatinos paruoškite antrąjį – kavos – sluoksnį. Trečiasis sluoksnis – vėl šaltalankių. Desertą papuoškite šaltalankių uogomis ir plakta grietinėle.
Skanaus!