Ingredientai
- Mielės 7 g sausų
- Vanduo 1 puodelis šilto apie 110°C temperatūros
- Cukrus 2 arbat. š.
- Aliejus 2 valg. š. bekvapio
- Miltai 420 g
- Druska 1 arbat. š.
- Kukurūzai 1 st. miltai - skardai pabarstyti
- Sezamo sėklos 1 sauja bagečių apibarstymui
Kaip gaminti
- Dideliame dubenyje sumaišykite sausas mieles, šiltą vandenį, cukrų ir aliejų. Išmaišykite, kol mielės ir cukrus ištirps. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 10 minučių, kol paviršius suputos.
- Į dubenį su mielėmis suberkite miltus ir druską. Išmaišykite mediniu šaukštu, kol tešla sukibs į vieną tešlos rutulį.
- Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto švaraus paviršiaus ir minkykite rankomis, kol gausite vientisą ir elastingą tešlą. Jei matote, kad tešla yra per minkšta, įberkite dar porą saujų miltų.
- Didelį dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Įdėkite į jį išminkytą tešlą ir apsukite ją kelis kartus, kad visa pasidengtų aliejumi. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šiltoje vietoje apie 2 valandas, kol tešlos tūris padidės dvigubai.
- Pakilusią tešlą kelis kartus paminkykite ir išimkite ant miltais pabarstyto švaraus paviršiaus. Iškočiokite į didelį, apie 1,5 cm storio stačiakampį. Perpjaukite šį stačiakampį į dvi lygias dalis, o jas – į dar dvi. Iš viso turi gauti keturis lygius stačiakampius, iš kurių suformuosite keturis nedidelius prancūziškus batonus.
- Paimkite pirmąjį iš tešlos stačiakampių ir pirštais bei delnais paspauskite, kad gautumėte maždaug 1 cm storio tešlos lakštą.
- Paėmę už ilgesniosios kraštinės, užlenkite ją iki stačiakampio centro, ir stipriai užspauskite pirštais ties centru. Tą patį padarykite iš kitos stačiakampio pusės – taip pat užlenkite iki stačiakampio centro ir užspauskite pirštais.
- Tokius lenkimus (ir užspaudimus) iš abiejų ilgesniosios kraštinės pusių kartokite tol, kol gausite apie 25–30 cm ilgio batoną. Turėtumėte padaryti apie 6–7 kiekvienos pusės lenkimus; po kiekvieno iš jų batonas pailgėja. Kad būtų paprasčiau suprasti, kaip yra lankstomas batonas, galite peržiūrėti video ČIA.
- Perkelkite batoną ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus, kad lygioji (apatinė) jo pusė pasidengtų miltais.
- Kepimo skardą išklokite švariu rankšluostėliu ir apibarstykite jį kukurūzų miltais.
- Atsargiai paimkite suformuotą batoną ir, apversdami jį miltuotu paviršiumi į viršų, padėkite ant rankšluostėlio.
- Sulenkite rankšluostėlį taip, kad atsirastų „sienelė“, skirianti vieną batoną nuo kito.
- Pakartokite viską su visomis keturiomis tešlos dalimis ir paruoškite keturis batonus.
- Uždenkite suformuotus batonus švariu rankšluostėliu ir palaikykite apie 60–90 minučių, kol tešla pakils dvigubai.
- Kol tešla kyla, įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą pabarstykite kukurūzų miltais.
- Didelį ir sandarų indą pripildykite karšto vandens ir įdėkite jį į orkaitę, apatinėje lentynoje, ant grotelių.
- Batonų kepimo metu indas su vandeniu turi būti orkaitėje ir garuoti; tokiu būdu orkaitėje yra palaikoma reikiama drėgmė.
- Pakilusius batonus atsargiai perkelkite į kepimo skardą. Apšlakstykite vandeniu ir apibarstykite miltais arba sezamo sėklomis.
- Aštriu peiliu keliose vietose padarykite apie 1,5 cm gylio įpjovas. Kepkite įkaitintoje orkaitėje (skardoje virš indo su vandeniu) apie 20–25 minutes, kol batonai bus gražiai auksinės spalvos.
- Išimkite iš orkaitės, perkelkite ir atvėsinkite ant grotelių. Patiekite su saldžiais arba nesaldžiais priedais.
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: JI24.lt
- Ketinu ruošti specialiai: Pietums, Vakarienei
- Noriu patiekalo: Užkandžiai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Prancūzų