Sportas gyvai

Kaip 15min, bet ne 15min: portalo nuotraukos ir tekstai naudojami be leidimo

Viename tinklalapyje ir jo puslapyje „Facebook“ skelbiami 15min ir kai kurių kitų Lietuvos portalų tekstai, publikuojamos nuotraukos, kuriomis rašiniai pristatomi portalų paskyrose šiame socialiniame tinkle.
Tokias korteles rengia 15min komanda ir „Facebook“ puslapyje sweety.lt jos naudojamos be leidimo
Tokias korteles rengia 15min komanda ir „Facebook“ puslapyje sweety.lt jos naudojamos be leidimo / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Viešina prenumeruojamą medžiagą

„Facebook“ puslapyje sweety.lt akimirką gali pasirodyti, kad pataikėte į kitą – 15min oficialią paskyrą. Daugumoje įrašų naudojamos vadinamosios kortelės – viena ar kelios nuotraukos su portalo straipsnio pavadinimu ar kita dėmesį patraukiančia fraze.

Tie, kurie lankosi 15min paskyroje, gali nesunkiai atpažinti šių kortelių stilistiką: nuotrauka ir baltai bei žaliai parašyti žodžiai juodame fone.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tinklalapyje sveikauk.lt publikuojama informacija, kuri portale 15min prieinama tik prenumeratoriams
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tinklalapyje sveikauk.lt publikuojama informacija, kuri portale 15min prieinama tik prenumeratoriams

Kitos žiniasklaidos priemonės tokių kortelių savo „Facebook“ paskyrose visai nenaudoja (dėmesį bando patraukti vien straipsniuose panaudotomis nuotraukomis ar tiesiog nuorodomis į juos) arba naudoja kitokias (pavyzdžiui, BBC kortelėse naudojamos baltos raidės juodame arba pilkame fone).

Per dieną tokių įrašų šiame puslapyje pasirodo po keliolika, absoliuti dauguma jų stilistiškai primena tuos, kuriuos savo paskyroje „Facebook“ skelbia 15min. Dar daugiau – kortelės atrodo taip pat, kai kurios yra su daugeliui atpažįstamu logotipu.

Komentaruose pateikiamos nuorodos į tekstus tinklalapyje sveikauk.lt. Didelė dalis jų buvo publikuota portale 15min. Kai kurie šių straipsnių prieinami tik prenumeratoriams, kurie už galimybę juos skaityti moka tam tikrą mokestį. Minėtame tinklalapyje juos nuo pradžios iki galo galima skaityti nemokamai, taigi atimant pajamas iš portalo.

Šaltinį nurodo tik retkarčiais

Pavyzdžiui, pirmadienio rytą sweety.lt pasirodė toks įrašas: „Ar žinojote? Natūralus ir paprastas būdas išnaikinti piktžoles: prireiks vos kelių ingredientų“. Jis beveik sutampa su 2021 m. birželį portale 15min publikuoto neilgo teksto antrašte.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dilgelės
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dilgelės

Nors rašiniui – jau daugiau nei treji metai, jis aktualus kiekvieną šiltąjį sezoną, tad šeštadienio popietę buvo primintas portalo paskyroje „Facebook“. Lyg tyčia po poros dienų (taigi po daugiau nei trejų metų nuo patarimų publikavimo) sweety.lt pasirodė tokia pati kortelė, kokią panaudojo portalas, ir nuoroda į tekstą.

Tačiau ji veda ne į 15min, o į sveikauk.lt. Portale visiems prieinamos tik pora pirmų pastraipų, likusios – tik prenumeratoriams. Tinklalapyje galima perskaityti visą tekstą, jame nėra jokių nuorodų į 15min.

Panašiai pasielgta su pernai balandį portale publikuotu straipsniu „Kas nutinka su banko sąskaitomis mirus jų savininkui ir kiek laiko saugomos lėšos?“. Sekmadienio popietę – daugiau nei metai po publikavimo – sweety.lt pasirodė kortelė iš 15min paskyros ir nuoroda į tekstą, bet taip pat ne į portalą, o į minėtą tinklalapį. Tiesa, šį kartą paminėta, kad tekstą rašė 15min žurnalistai, bet portale jis prieinamas tik prenumeratoriams, o čia – visiems.

Pirmadienį paryčiais sweety.lt buvo publikuota dar viena balandžio naujiena – kad vienišo asmens išmokas gauna 230 tūkst. žmonių. Tai buvo „Sodros“ pranešimas spaudai, taigi ne autorinis 15min žurnalistų tekstas. Bet puslapyje buvo panaudota portalo komandos paruošta kortelė.

Su tokiomis 15min kortelėmis sweety.lt pasirodė tekstai apie garsiojo kulinaro Gordono Ramsay dėmesį „Michelin“ žvaigždutes gavusiems Lietuvos šefams (straipsnis ir kortelė portalo paskyroje „Facebook“), meistro remontuojamame bute padarytą daugiau nei 70 tūkst. eurų žalą (straipsnis ir kortelė), naujienas iš „Regitros“ apie automobilių pardavimą (straipsnis ir kortelė).

Puslapyje atsidūrė ir nuotrauka iš didžiulės apimties multimedijos projekto „Istorinėse lietuvių fotografijose iš tremties: stingdantis šaltis, alinantis darbas ir mirties alsavimas“. Tiesa, sveikauk.lt publikuotame tekste nurodyta, kad jį parengė 15min žurnalistai, bendradarbiaudami su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru.

Sweety.lt pasinaudojo portalo komandos sukurtomis kortelėmis pranešimams apie Juodkalnijos rinktinės vartininko Matijos Šarkičiaus mirtį (15min sukurta kortelė) ir verslininkės Viktorijos Siegel viešnagę Monake, kur ji sutiko garsų kino aktorių Morganą Freemaną (straipsnis ir kortelė).

Nepastebėjo, kad 15min horoskopų nebelikę

Šiame „Facebook“ puslapyje galima rasti ir analogiškų kortelių iš kai kurių kitų portalų paskyrų „Facebook“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Puslapyje naudojamos ir kitų portalų darbuotojų sukurtos kortelės, skirtos atkreipti dėmesį į tekstus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Puslapyje naudojamos ir kitų portalų darbuotojų sukurtos kortelės, skirtos atkreipti dėmesį į tekstus

Čia ne kartą publikuota nuorodų į astrologinės prognozes, horoskopus. Nors šiuose įrašuose panaudotos kortelės primena tas, kurios naudojamos 15min paskyroje, ši informacija su portalu neturi nieko bendro. Viena tokia kortelė apskritai susijusi su informacija, kurią paskelbė kitas portalas.

15min jau prieš gerus dvejus metus pirmasis iš Lietuvos naujienų portalų atsisakė horoskopų, tad jie su portalu siejami nepagrįstai.

Medžiaga tinklalapyje sveikauk.lt ir jo paskyroje „Facebook“ naudojama be leidimo.

„Naujienų portalas 15min nebendradarbiauja su paskyra sveikauk.lt. Mūsų portalo dizainas ir prekės ženklas naudojamas su mumis to nesuderinus“, – sako 15min vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis.

Nors puslapis „Facebook“ vadinasi sweety.lt, jo adresą sudaro žodis „Sveikauk“ – kaip tik taip vadinasi puslapis, į kurį veda nuorodos iš visų įrašų.

Čia nurodyta, kad Sweety.lt – specializuota interneto parduotuvė moterims – buvo sukurta dar 2013 m. gruodį. Puslapyje galima rast adresą ir sportoinzinieriai.lt, bet jis niekur neveda. Panašu, kad puslapis tikrai gimė kaip parduotuvė, bet vėliau greičiausiai buvo perleistas kitiems asmenims ir pakeitė pobūdį. Dabar jis turi daugiau nei 120 tūkst. sekėjų.

15min verdiktas: melas. 15min nebendradarbiauja su tinklalapiu sveikauk.lt ir jo paskyra „Facebook“. Portalo dizainas ir prekės ženklas naudojami to nesuderinus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius