Vis dėlto ne viskas, ką girdėjote apie arbatą, yra tiesa. Tinklalapyje eatingwell.com paneigti 4 populiariausi mitai apie arbatą.
Mitas: pienas arbatoje panaikina visas sveikas medžiagas
Nors atlikti tyrimai parodė, kad į arbatą pilamas pienas gali panaikinti jos naudingąsias savybes, daugelis mokslininkų šį mitą linkę paneigti. Žurnale „Agricultural and Food Chemistry“ pasirodžiusi publikacija parodė, kad naudingųjų arbatos savybių pienas nepanaikina. Atlikto tyrimo metu juodąją ir pienišką arbatą gėrę asmenys pasisavino lygiai tiek pat naudingųjų medžiagų.
Mitas: pipirmėčių arbata sumažina skrandžio skausmą
Fotolia nuotr./Imbierinė arbata |
Nors puodelis žolelių arbatos išties gali kiek apraminti skrandžio skausmus, mėtos ne visuomet yra pats geriausias pasirinkimas. Jeigu jums dažnai skauda skrandį, sveikos mitybos specialistai pataria verčiau dažniau gerti imbierinę arbatą – tiesiog į verdantį vandenį įmerkite nedidelį gabalėlį imbiero ir išgerkite.
Mitas: arbata be jokių priedų yra pati sveikiausia
Citrinos rūgštis, apelsinų, laimo ar citrinų sultys arbatoje geriau išlaiko naudinguosius flavonoidus, kurie yra itin sveiki žmogaus organizmui.
2010 metais žurnale „Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental“ buvo įdėta publikacija tyrimo, kurio metu mokslininkai įrodė, kad medus didina žmogaus produktyvumą. Tyrime dalyvavusiems asmenims buvo pasiūlyta išgerti arbatos su medum, vėliau mokslininkai pastebėjo, kad šių žmonių smegenys dirbo kiek aktyviau, nei tų, kurie gėrė įprastą arbatą.
Mitas: arbata niekada nepasensta
Arbata taip pat, kaip ir visi kiti produktai, turi savo galiojimo laiką. Spintelėje atidaryta ji gali stovėti iki 6 mėnesių, praėjus šiam laikotarpiui arbata netenka sveikųjų antioksidantų. Anot mokslininkų, po 6 mėnesių iš žaliosios arbatos pranyksta maždaug 32 proc. naudingųjų medžiagų. Tad jeigu norite, kad arbata išlaikytų naudingąsias medžiagas kiek įmanoma ilgiau, laikykite ją tamsioje vietoje sandariame inde.