Ar viskas, kas skanu – nesveika?

Pradėdami sveikai gyventi mes be gailesčio iš savo valgiaraščio braukiame tokius valgius kaip sumuštiniai, blynai, saldumynai. Tačiau ar kartais neperlenkiame lazdos?
Užkanda
Užkanda / „Scanpix“ nuotr.

Kiekvieną kartą ruošiant maistą galima padaryti jį naudingesniu sveikatai.

Valgant miltinius blynus, kurių tešla sumaišyta iš vandens, pieno, kiaušinių bei miltų, svarbių maistinių medžiagų gauname nedaug. Tokie blynai turi nedidelės vertės baltymų bei daug angliavandenių. Tačiau tokius blynus mes galime padaryti sveikesnius, jei į tešlą įtarkuosime morkų, obuolių, įmaišysime varškės. Jie bus taip pat sveikesni, jei paprastus miltus pakeisime grikių miltais, įmaišysime sėlenų, kuriose gausu skaidulinių medžiagų, o kepant nenaudosime jau kaitinto aliejaus.

Visų pamėgti sumuštiniai taip pat gali būti puikus patiekalas, paruoštas iš sveikos mitybos piramidę sudarančių produktų. Norint sveikesnio sumuštinio geriausia rinktis duoną su skaldytais grūdais, sėlenomis, ant jos tepti tikrą sviestą, o ne riebalų mišinį. Taip pat vietoj sviesto galima naudoti lašą aliejaus.

Pica, artima sumuštiniams, taip pat bus ne tokia kenksminga, jei ji bus šviežiai paruošta, o jos įdarui naudojamos neriebios mėsos faršas, įvairios daržovės, sūris ar vaisiai. Itin saikingai reiktų vartoti kečupą ir majonezą, kurie suteikia patiekalui tam tikrą skonį. Renkantis šiuos produktus reiktų labai atidžiai panagrinėti produkto etiketę ir rinktis tą, kuriame yra kuo mažiau galiojimą prailginančių medžiagų. Sveikiausi kečupai gaminami iš pomidorų, paskaninant druska ir cukrumi.

Tiek mažų, tiek didelių pamėgti sausi pusryčiai yra vertingi maistinėmis medžiagomis. Šie grūdinių kultūrų gaminiai – sudėtingų angliavandenių bei skaidulų šaltinis, jos reikalingos normaliai žarnyno veiklai. Taip pat dažnai sausi pusryčiai būna praturtinti vitaminais bei mineralinėmis medžiagomis. Ir, žinoma, vertingiausia rinktis ne iš miltinių mišinių pagamintus dribsnius.

Bandelės ir sausainiai gali tapti puikiu užkandžiu tarp pagrindinių dienos patiekalų, tačiau reikia vengti, kad tokie gaminiai netaptų pagrindiniu pietų patiekalu. Bandelės – tai kalorijų bombos, tačiau augančiam organizmui tai ir papildomas energijos šaltinis.

Saldainiai suteikia organizmui reikiamos energijos, tačiau jei yra galimybė, saldainius geriausia pakeisti į javainių batonėlius, kadangi juose gausu vitaminų, ląstelienos.

Produktas, kurio tikrai reiktų vengti – tai skrudintos bulvės, kadangi naudingų maistinių medžiagų jose nėra, priešingai, jei jos kepamos jau panaudotame aliejuje, tada jose atsiranda labai daug sveikatai pavojingų medžiagų. Šaldytose, gruzdinimui paruoštose bulvėse gausu sveikai mitybai netinkamų priedų, padedančių išlaikyti produkto spalvą bei formą. Skrudintose bulvėse taip pat labai daug kalorijų. Sveikiausios – orkaitėje keptos bulvės.

Taip pat į nepageidaujamų patiekalų sąrašą papuola įvairūs pusgaminiai – šaldyti žuvies piršteliai, pieniškos dešrelės ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų