„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kava ir arbata siejamos su mažesne smegenų vėžio tikimybe

Kavos ir arbatos mėgėjams tikimybė susirgti labiausiai paplitusiu smegenų piktybiniu augliu gali būti mažesnė, rodo Europoje atliktas tyrimas.
Kavos ruošimo akimirka
Kavos ruošimo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jis apėmė daugiau nei 0,5 mln. europiečių, o tyrimo išvados patvirtina neseniai JAV atlikto tyrimo rezultatus, kad kavos ir arbatos vartojimas sumažina tikimybę susirgti galvos smegenų glioma, kuri tarp suaugusiųjų sudaro apie 80 procentų visų piktybinių galvos smegenų auglių.

Tačiau tyrimo rezultatus mokslininkai vertina su didelėmis išlygomis.

„Rezultatai labai preliminarūs. Šis tyrimas neturėtų būti priežastis keisti suvartojamos kavos ar arbatos kiekius“, sako tyrimo vadovė dr. Dominique Michaud, dirbanti JAV Providenso Browno universitete ir Karališkajame Londono koledže.

Net jei kava ir arbata turi tiesioginį ryšį su gliomos rizika, bendrasis poveikis visuomenei nebūtų didelis, praneša „Reuters Health“. Smegenų augliai nėra dažni, ir Europoje jų dažnis yra 4-6 atvejai 100 tūkstančių moterų ir 6-8 atvejai 100 tūkstančiui vyrų.

Apskritai, tikimybė, kad žmogui per visą jo gyvenimą išsivystys piktybinis smegenų auglys yra mažesnė nei 1 procentas.

Tačiau pasak tyrėjų, jei didesnis kavos ir arbatos vartojimas kažkokiu būdu apsaugo nuo smegenų gliomos, tai gali padėti suprasti piktybinių auglių atsiradimo priežastis. „Bent dabar mes nedaug težinome, kas sukelia smegenų vėžį“, sako dr. D. Michaud.

Tyrimui, kurio ataskaitą paskelbė žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition“, naudoti dešimties Europos šalių duomenys apie vėžio rizikos faktorius. Pradedant tyrimą, 521488 vyrai ir moterys, kurių amžius svyravo nuo 25 iki 70 metų, užpildė išsamius klausimynus apie savo sveikatą, maitinimąsi, fizinį aktyvumą, rūkymą ir kitus gyvenimo būdo aspektus.

Tiriamieji buvo stebimi 8,5 metų, ir per tą laiką glioma susirgo 343 vyrai ir moterys, o dar 245 nustatytas nepiktybinis smegenų auglys meningioma.

Tyrėjams palyginus daugiausia kavos ar arbatos vartojusius tiriamuosius su tais, kas šių gėrimų vartojo mažiausiai ar apskritai nevartojo, nustatyta, kad pirmosios grupės narių tikimybė susirgti glioma buvo trečdaliu mažesnė, net atsižvelgus į tokius faktorius kaip amžius ar rūkymas. Kavos ir arbatos įtaka meningiomai nenustatyta.

Mokslininkų nuomone, biologiškai galima paaiškinti, kodėl kava ir arbata gali turėti įtakos gliomos rizikai. Pavyzdžiui, neseniai laboratorijoje atliktas tyrimas parodė, kad kofeinas sulėtino gliomos formos glioblastomos vystymąsi. Be to, kava ir arbata turtingos antioksidantų, kurie padeda kūno ląsteles apsaugoti nuo žalos, dėl kurios susergama vėžiu ir kitomis ligomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“