Laimė, kad šie, tinklalapyje huffingtonpost.com atrinkti gėrimai, anot Niujorke dirbančios dietologės Debbi Beauvais, taip pat yra labai sveiki jūsų organizmui.
Žalioji arbata
Iš nefermentuotų arbatos lapų pagaminta žalioji arbata yra sveika, nes joje gausu antioksidantų, vadinamųjų polifenolių. Šios medžiagos yra labai naudingos, nes kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie kenkia kraujo ląstelėms.
Tyrimuose buvo atskleista, kad išgėrę tris puodelius žaliosios arbatos per dieną net iki 11 proc. sumažinsite širdies infarkto riziką. Kituose tyrimuose buvo išsiaiškinta, kad žalioji arbata mažina riziką susirgti šlapimo pūslės, krūties ir tiesiosios žarnos vėžiu.
Juodoji arbata
Šioje arbatoje taip pat yra daug anksčiau minėtų antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais. Tačiau, skirtingai nei žaliosios arbatos, juodosios arbatos lapai būna fermentuojami, būtent dėl to daugelis žmonių mano, kad žalioji arbata yra sveikesnė nei juodoji. Vis dėlto mokslininkai šį mitą paneigė, užtikrindami, kad ir juodojoje, ir žaliojoje arbatose antioksidantų yra tiek pat.
Anot dietologės Debbi Beauvais, pati arbata yra visiškai nekaloringa, tačiau, jei ją nuspręsite pagardinti grietinėle, cukrumi ar medumi, kalorijų lygis tikrai padidės.
Kava
Kaip ir arbatoje, kavoje taip pat yra kraujo ląsteles apsaugančių antioksidantų. Daugelio tyrimų jau ne kartą buvo įrodyta, kad kava mažina tam tikrų vėžio formų riziką, pavyzdžiui, krūties ar prostatos vėžį.
Harvardo universitete buvo išsiaiškinta, kad kava su kofeinu taip pat gali apsaugoti nuo diabeto ar tulžies akmenų susiformavimo.
Dietologė D.Beauvais merginoms, mėgstančioms kavą, bet nenorinčioms priaugti papildomų kilogramų, pataria į ją geriau pilti liesą pieną ar kavą pagardinti sirupu be cukraus.
Obuolių sultys
Obuolių sultys yra kur kas sveikesnės ir organizmui naudingesnės nei įvairūs gazuoti gėrimai, taip pat jose gausu obuoliuose esančių vitaminų, vis dėlto svarbu paminėti, kad šiame gėrime yra nemažai cukraus.
„Obuolių sultys yra gaminamos iš viso obuolio, todėl šiame vaisiuje esančios sveikos medžiagos: vitaminas C, geležis ar kalis niekur nedingsta. Vis dėlto šiose sultyse yra kur kas daugiau kalorijų nei puodelyje arbatos ar kavos, todėl vertėtų reguliuoti išgeriamą porciją“, – pataria dietologė D.Beauvais.
Karštas šokoladas
Šis gėrimas tikrai nėra tokia kalorijų bomba, kaip galėtų pagalvoti daugelis žmonių. Jeigu jį ruošite namuose ir naudosite tik liesą pieną, galėsite džiaugtis skaniu ir ne tokiu kaloringu karštojo šokolado puodeliu. Svarbu dar ir tai, kad liesame piene gausu baltymų, kurie ypač naudingi kiekvieno žmogaus organizmui.
Šokolade taip pat gausu polifenolio, kuris, kaip įrodė tyrimai, dar yra naudingas širdžiai. Vis dėlto dietologė Debbi Beauvais perspėja, jog šį skanėstą vertėtų valgyti saikingai.