Ne paslaptis, kad mėsa – baltymų, A, B, D ir PP vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų šaltinis, o mėsoje esantis mikroelementas geležis – viena svarbiausių organizmo medžiagų. Apie du trečdalius kraujo hemoglobino sudaranti geležis lengvai prisijungia ir atpalaiduoja deguonį. Dėl to kraujas lengvai išnešioja deguonį po visą organizmą. Pažymėtina, kad iš mėsos geležis įsisavinama net 8–8,5 karto geriau nei iš augalinės kilmės produktų (nors juose gali būti ir didesnis geležies kiekis).
Jautiena – puikus baltymų šaltinis, išsiskiriantis itin dideliu geležies (2,7 mg 100 gramų mėsos) ir vitaminų B12 kiekiu. Nors nėra vieningo dietologų sutarimo, koks jautienos kiekis per savaitę yra naudingas ir sveikas, rekomenduojama valgyti jautieną ar jos produktus 2–3 kartus per savaitę.
Išskirtinis dėmesys kokybei
Šiuo metu Lietuvoje į parduotuves ekologišką šviežią jautieną tiekia vienintelė UAB „Biovela“. Ekologiškų produktų gamyba yra griežtai reglamentuojama ir kontroliuojama. Galvijų skerdimas, jautienos mėsos išpjaustymas yra visiškai atskirti nuo įprastos gamybos – šis procesas yra itin prižiūrimas. Gamybos tvarką, kontrolę ir ekologinių ūkių bei perdirbėjų sertifikavimą atlieka VšĮ „Ekoagros“. Pagaminti ekologiški produktai žymimi Europos Sąjungos ekologinės gamybos ir nacionalinio ekologinio žemės ūkio ženklais.
Ekologiški produktai yra saugūs vartoti, neužteršti kenksmingomis cheminėmis medžiagomis. Auginant gyvulius nenaudojami antibiotikai, cheminiai priedai ar augimo hormonai. Gyvūnus draudžiama šerti genetiškai modifikuotais produktais – jiems skiriami tik ekologiniai pašarai. Šiuose ūkiuose nėra naudojami cheminiai pesticidai ar specialios trąšos, tad ne tik rūpinamasi produktų vartotojų sveikata, bet ir tausojama aplinka.
Parengta bendraujant su „Biovela“.