Gydytojai rekomenduoja vartoti kasdien
Dumblis spirulina (lot. Spirulina platensis) vertinamas dėl didelio kiekio baltymų, aminorūgščių, mikroelementų, vitaminų ir kitų, teigiamą poveikį žmogaus organizmui lemiančių, medžiagų.
Bendrosios praktikos gydytoja Violeta Janėnaitė sako, kad melsvadumblis Spirulina platensis (lietuviškas pavadinimas – plokščioji vingrūnė) turi labai retų, žmogaus organizmui svarbių medžiagų, nerandamų jokiuose kituose maisto produktuose. „Mes, gydytojai, rekomenduojame šviežią spiruliną vartoti kasdien. Ji lemia ilgaamžiškumą, stiprina organizmą, suteikia mums itin daug mineralų ir vitaminų. Spirulina platensis padeda organizmo vidinės aplinkos bendrą reakcijų kryptį pakreipti į šarminę pusę, todėl sumažėja arba išnyksta fizinis ir psichinis nuovargis, galvos, raumenų skausmai. Reguliariai vartojant spiruliną, stiprėja imunitetas bei įmanoma užkirsti kelią daugeliui ligų“, – sako gydytoja.
Gydytoja patvirtina, kad spirulinos veiklos spektras – itin platus. „Spirulina mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, tinka reguliuojant žarnyno veiklą, anemijai gydyti, cholesterolio kiekiui mažinti, kepenų veiklai gerinti, organizmui valyti, esant netaisyklingai, nepakankamai mitybai, nes pagerina maisto sudėtį, normalizuoja medžiagų apykaitos procesus“, – sako gydytoja.
Sportininkai vartoja spiruliną norėdami išsaugoti fizinę formą. „Intensyviai sportuojant spirulina padeda atstatyti audinių ląsteles, užtikrina įvairiapusį raumenų darbą, reikiamą hemoglobino lygį kraujyje, mažina fizinį nuovargį bei raumenų skausmą. Papildas skiriamas ir sirgusiems, išsekusiems žmonėms, jis padeda atstatyti žarnyno mikroflorą, padidėja protinis ir fizinis darbingumas, išnyksta nuovargis“, – pasakoja V.Janėnaitė.
Kilogramas daržovių arba du gramai spirulinos
Žemėje yra daugiau kaip 25 tūkst. rūšių dumblių, kurie skiriasi dydžiu ir maitinimosi būdais. Spirulina (lot. Spirulina platensis) – gėlavandenis mikroskopinis dumblis, dėl vykdomos fotosintezės ir sugebėjimo įsisavinti ore esantį azotą, apsirūpina visais gyvybinei veiklai reikalingais komponentais: baltymais, riebalais, angliavandeniais.
Įrodyta, kad dėl vertingos sudėties 2 gramai spirulinos biomasės (tokį kiekį rekomenduojama vartoti kasdien), maistinėmis savybėmis prilygsta 1 kilogramui daržovių. Spirulinos sudėtyje yra daugiau nei 50 biologiškai aktyvių medžiagų, reikalingų organizmui. Baltymai sudaro 60 – 70 procentų, ji turi 18 amino rūgščių, iš kurių 7 yra nepakeičiamos – jų žmogaus organizmas negali pasigaminti pats ir privalo gauti su maistu, vitaminų B1, B2, B5, B6, B9, A, E, C, PP, mikroelementų – geležies, jodo, kalcio, natrio, kalio, vario, magnio, mangano, cinko, fosforo, seleno, vanadžio, nesočiųjų rūgščių, pigmentų – beta karotino ir fikocianino bei kitų medžiagų.
Spirulinos gydomąsias savybes nagrinėjusi gydytoja patvirtina, kad šio melsvadumblio nauda žmogaus organizmui pastebėta labai seniai. „Nuo senų laikų buvo vartojama saulėje išdžiovinta spirulina, o tose apylinkėse, kur ji auga natūraliai, pastebėta, jog žmonių gyvenimo trukmė yra ilgesnė ir jie sveikesni“, – teigia gydytoja.
Spirulina platensis natūraliai randamas gėluose Amerikos, Azijos ir Afrikos telkiniuose. Natūraliomis sąlygomis spirulina auga šarminės reakcijos vandenyse kartu su kitais dumbliais. Tuo tarpu jūros vanduo, turintis mažai angliavandenių, daug magnio ir kalcio, stabdo dumblio augimą.
Lietuvoje auginama spirulina
Įvertinus spirulinos naudą bei siekiant ją apsaugoti nuo aplinkos poveikio, dumblis pradėtas auginti uždarose patalpose. Šiuo metu specialiomis sąlygomis Spirulina platensis auginama ir Lietuvoje. Specialūs baseinai yra užpildomi griežtai nustatytos sudėties maitinamąja terpe, naudojamas tyras gręžinio vanduo.
Švieži melsvadumbliai sumaišomi su fruktoze, taip sustabdomas tolimesnis jų dauginimasis ir, kitaip nei džiovintuose spirulinos produktuose, išsaugomos beveik visos maistinės melsvadumblio savybės. Bandymais nustatyta, kad džiovinama spirulina praranda apie 20 procentų vitaminų bei kitų naudingų medžiagų, o šviežioje spirulinoje išlieka dauguma vitaminų bei mineralų.
Šiuo metu spiruliną augina ir vartoja daugiau kaip 60 pasaulio šalių (JAV, Izraelis, Japonija, Brazilija, Indija, D. Britanija ir kt). Japonijoje apie 45 proc. gyventojų nuolat vartoja spiruliną kaip biologinį maisto papildą.