Saldikliai – išsigelbėjimas smaližiams?

Kuomet norime sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį ar siekiame maitintis sveikiau, pirmiausiai pagalvojame, jog reikėtų atsikratyti cukraus. Ne visiems tai yra paprasta, todėl neretai atsigręžiama į saldiklius. Bet kokia jų nauda ir ar jie tikrai gali „pagelbėti“?
Cukrus
Cukrus / Fotolia nuotr.

Sintetiniai saldikliai

Jie yra itin tinkami ypač tada, kai stengiamasi atsikratyti tuščių cukraus kalorijų, sulieknėti. Mat dirbtiniuose saldikliuose nėra kalorijų, o už cukrų jie saldesni keletą kartų. Šiandieną dirbtinių saldiklių galime rasti daugybėje produktų: gėrimuose, kramtomojoje gumoje, saldainiuose, kepiniuose. Taip pat saldiklius sutinkame pieno produktuose, vaisių ar uogų džemuose, konservuose ir daugybėje kitų produktų.

Saldiklių naudojimas ruošiant valgius namuose nėra plačiai paplitęs Lietuvoje, o vakariečiai juos vartoja dažnai. Tačiau ne visiems receptams tinka saldikliai, mat jie nesuteikia jokio tūrio. Pavyzdžiui pyrago tešla dėl jų gali būti saldi, tačiau jos konsistencija nebus tokia, kokia ji būtų įbėrus reikiamą kiekį cukraus.

Ir nors saldikliai dažnai turi tam tikrą poskonį, kuris ne visad yra priimtinas, siekiantys sulieknėti žmonės juos renkasi dažnai. Nes kiekvienas cukraus gramas turi 4 kalorijas, viename arbatiniame šaukštelyje yra apie 4 gramus cukraus. Paprastai limonado skardinėje yra apie 8 arbatinius šaukštelius cukraus, o tai – 130 kalorijų. Ir visų jų galima atsikratyti vartojant saldiklius.

Saldikliai tinka ir diabetu sergantiems žmonėms, nes, priešingai nei cukrus, jie nekelia cukraus kiekio kraujyje.

Natūralūs saldikliai

Natūralius saldiklius dažnai naudojame kaip sveikesnę alternatyvą cukrui. Šiems priskiriamas medus, vaisių sulčių ir nektarų koncentratai, klevų sirupas, melasa. Jie taip pat dažnai sutinkami maisto produktuose, tačiau kur kas dažniau – namų maisto ruošoje. Naudojame juos saldinti arbatai ar kavai, kepiniuose, kaip užpilus blyneliams ar vafliams.

Nors natūralūs cukraus pakaitalai atrodo sveikesni, jų maistinės savybės dažnai – panašios į cukraus. Pavyzdžiui tiek cukrus, tiek medus žmogaus organizme išskaidomas į fruktozę ir gliukozę. Tad pasirinkimas tarp cukraus ir natūralaus saldiklio dažnai yra paremtas labiau skoninėmis savybėmis nei poveikiu sveikatai.

Šių saldiklių, kaip ir cukraus naudojimas, turi neigiamą poveikį dantims, figūrai. Be to yra tikimybė, jog meduje yra bakterijų sporų, kurios gali sukelti botulizmą. Dėl šios priežasties specialistai nerekomenduoja duoti medaus vaikams iki 1 metų.

Ar rinksimės produktus su cukrumi, ar saldikliais, priklauso nuo mūsų poreikio. Tačiau nors sintetiniai saldikliai gali mums padėti pataisyti figūrą, jie nėra stebuklinga išeitis ir jais nereikia piktnaudžiauti. Be to, reikėtų nepamiršti fakto, jog cukraus nebuvimas nereiškia kalorijų nebuvimo, o saldikliai neturi jokių naudingų maistinių medžiagų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis