Gydo daugybę negalavimų
Maistingos, vitaminų turinčios šermukšnių uogos – efektyvi liaudiška gydomoji priemonė nuo daugybės ligų. Vitamino C, E, B2, K, P ir PP, cinko, magnio, geležies, jodo, kalio, eterinio aliejaus turinčiomis gėrybėmis siūloma gydyti įvairiausius negalavimus. Jei šaltojo sezono metu norite sustiprinti organizmo atsparumą, pats metas išsispausti sulčių iš šermukšnio uogų. Jose esantys fitoncidai naikina ligas sukeliančias pavojingąsias bakterijas.
Išmanantieji liaudies mediciną teigia, kad tokios sultys ypač veiksmingos sergant hipertonija, avitaminoze, anemija bei akmenlige. Šių ligų varginamam organizmui padėsite, jeigu kelis kartus per dieną išgersite po vieną arbatinį šaukštelį šermukšnių sulčių.
Iš šermukšnių ruošiamas gėrimas taip pat vartojamas skundžiantis virškinamojo trakto sutrikimais, o dėl rūgimo procesus žarnyne mažinančių pektinų, jį siūloma gerti ir nuo pilvo pūtimo.
Tačiau verta įsidėmėti, kad žarnyno ir skrandžio uždegimą turintiems žmonėms rūgščių sulčių reiktų vengti, kadangi jos gali ne tik sudirginti skrandį, bet ir sukelti spazmus tulžies pūslėje.
Keletas naudingų patarimų
• Sunokę šermukšnių uogos skinamos rugsėjo ir spalio mėnesiais, dar nesulaukus šalnų, tačiau mėgstantiems švelnesnį uogų skonį, į mišką keliauti reikėtų iškart po pirmųjų šalnų. Prieš šalnas nuskintų uogų intensyvų rūgštumą nugesinsite šiek tiek palaikę jas šaldytuve.
• Šermukšnių kartumą panaikinsite kelias minutes juos palaikę verdančiame vandenyje su druska. Prieš spausdami sultis, nepamirškite uogų nuplauti šaltu vandeniu.
• Atminkite, kad džiovinimui skirti šermukšniai skinami kekėmis, drauge su kotais ir lapais. Sulčių spaudimui renkamas uogas galima skinti ir atskirai viena nuo kitos.
Šermukšnių gėrimas vėsiems rudens vakarams
Jums reikės:
– 500 g šermukšnių uogų;
– 150 g cukraus;
– ½ citrinos;
– ½ l vandens;
– 2 arbatinių šaukštelių medaus;
– žiupsnelio cinamono.
1. Sutrinkite šermukšnio uogas su cukrumi.
2. Paimkite marlę ir iš šio mišinio išspauskite sultis.
3. Sutarkuokite citriną kartu su žievele, užpilkite pakaitintu medumi ir sumaišykite su šermukšnio sultimis bei verdančiu vandeniu.
4. Įberkite į gėrimą cinamono, įsitaisykite po šiltu pledu ir skanaukite.