Sultys iš rudens gėrybių: sodrūs skoniai ir vitaminų užtaisas

Ruduo pažeria daugybę sodo ir miško gėrybių, taigi, būtų tikra nuodėmė neišnaudoti jų sulčių skonio ir gydomųjų savybių. Uogų ir vaisių įvairovė brandų rudenį tokia didelė, jog turime progą trumpam pamiršti egzotinius vaisius. Šįkart – apie obuolių, moliūgų, šermukšnių bei spanguolių sultis.
Jei nepatinka grynų kurios nors rūšies vaisių ar uogų sulčių skonis, maišykite jas.
Jei nepatinka grynų kurios nors rūšies vaisių ar uogų sulčių skonis, maišykite jas. / 123rf.com nuotr.

Obuolių sultys. Jei kasdien išgersite po dvi stiklines obuolių sulčių, apsisaugosite nuo virusų ir gerai jausitės. Populiariosiose obuolių sultyse randama įvairių medžiagų: geležies, magnio, fosforo, kalio, natrio, kalcio, vitamino C. Reguliariai geriant šias sultis, stiprėja širdies ir kraujagyslių sistema, o imunitetas tampa daug atsparesnis. Tiesa, obuolių sultys turi gana daug rūgštingumo, taigi, praskieskite jas vandeniu arba maišykite su saldesnių vaisių sultimis (kriaušių, moliūgų ar pan.) Rekomenduojama per parą neviršyti pusės litro obuolių sulčių dozės.

Moliūgų sultys. Moliūgas – tikras rudens daržovių karalius, o jo sultys itin naudingos – jose yra  naudingų pektininių medžiagų, kalio, kalcio, magnio, geležies, vitaminų C, B1, B2, B6, E, beta karotino. Moliūgų sultys gerina skrandžio ir žarnyno veiklą, skatina tulžies išsiskyrimą. Jei kankina nemiga, prieš miegą rekomenduojama išgerti pusę stiklinės sulčių su medumi, o jei kenčiate nuo inkstų ir šlapimo pūslės akmenligės – po pusę stiklinės moliūgų sulčių tris kartus per dieną.

Šermukšnių sultys galbūt nėra itin populiarios, tačiau jos nusipelno dėmesio. Vitamino C, E, B2, K, P ir PP, cinko, magnio, geležies, jodo, kalio turinčiomis gėrybėmis liaudies medicina rekomenduoja gydyti įvairiausius negalavimus. Teigiama, kad šios sultys ypač veiksmingos sergantiems hipertonija, avitaminoze, anemija bei akmenlige. Tiesa, šermukšnių sulčių nereikia gerti dideliais kiekiais – užteks kelis kartus per dieną išgerti po vieną arbatinį šaukštelį. Prinokusios šermukšnių uogos skinamos rugsėjo–spalio mėnesiais, dar nesulaukus šalnų, tačiau mėgstantiems švelnesnį uogų skonį, tą reikėtų daryti iškart po pirmųjų šalnų.

Spanguolių sultys. Spanguolės laikomos viena vertingiausių uogų, jų sultis verta gerti ir profilaktiškai, ir užpuolus ligoms. Vitamino C gausias uogas reikia vartoti užklupus peršalimui, varginant stipriam kosuliui, sergant gripu bei angina. Geriant spanguolių sultis, didėja apetitas bei aktyvumas, todėl ši liaudiška priemonė gali padėti atsistatyti po sunkių ligų, sveikstant po traumų ir pagerinti savijautą esant aukštai temperatūrai.

Maistinių ir biologiškai aktyvių medžiagų turintys uogų gaminiai taip pat vertinami sergant mažakraujyste, šlapimo pūslės bei inkstų uždegimais ir reumatu. Iš spanguolių spaudžiamos sultys nerekomenduojamos tik opaligės, gastrito bei padidėjusio skrandžio sulčių rūgštingumo atvejais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis