Sveikas šokoladas – tarp svajonės ir tikrovės

Nors atrodo, jog žodis šokoladas ir sveika mityba dera sunkiai, mokslininkai pripažįsta, kad šokolade esančios medžiagos gali būti naudingos organizmui. Šokolade yra 8 kartus daugiau antioksidantų, padedančių organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais. Taip pat medžiagų, reguliuojančių kraujospūdį. Tačiau apie viską – iš eilės.
Šokoladas
Šokoladas / Fotolia nuotr.

Pagalba širdžiai

Tyrimais Vokietijoje nustatyta, jog gabalėlis šokolado sumažina kraujo spaudimą, todėl 39 procentais sumažėja ir širdies priepuolių tikimybė. Taip yra dėl antioksidanto flavanoido, kuris didina venų ir arterijų lankstumą. Taip pat juodasis šokoladas mažina cholesterolio kiekį.

Kaip bebūtų, šokolade esantys antioksidantai į organizmą keliaują su didele doze cukraus, pieno ir sviesto, todėl yra kaloringas. Norint išlikti sveiku, energingu ir išlaikyti kūno formas, reikalingas judėjimas.

Maistas smegenims

Šokoladas ne tik mažina stresą, bet ir gerina smegenų veiklą. Notinhamo universiteto tyrėjai nustatė, jog kakavos gėrimas suaktyvina kraujotaką į tam tikras smegenų dalis 2–3 valandoms ir taip trumpą laiką padidina darbingumą. O štai Oksfordo mokslininkai yra ištyrę ilgalaikį šokolade esančių medžiagų poveikį. Nustatyta, kad nuolat antioksidanto flavanoido, esančio šokolade vartojantys žmonės geriau atliko įvairias užduotis, reikalaujančias protinių gebėjimų.

Ar žinojote?

Kai kurios naudingos šokolado savybės nebestebina. Tačiau retas yra girdėjęs, jog šokoladas palengvina kosulį. Vaistai nuo kosulio paprastai veikia slopinančiai visą organizmą, o štai šokoladas – ne, kaip teigia Londono Širdies ir plaučių instituto mokslininkai. Žinoma, tai nereiškia, jog kosulį ir jį sukeliančią ligą turėtumėte gydytis šokoladu. Anaiptol, mat ligos priežasties jis nešalina. Tačiau kaip pagalbinė priemonė, vartojama saikingai, tikrai nepamaišytų.

Teisingas vartojimas

Norint gauti gerąsias šokolado savybes, svarbu paisyti tam tikrų taisyklių.

Visų pirma, nereikėtų suvartoti daugiau, nei 100 gr šokolado per dieną. O kalbame mes apie juodąjį šokoladą. Nes pieniškame ir, juo labiau, baltajame šokolade nėra tiek minėtų maistinių medžiagų, padedančių širdies, smegenų darbui.

Taip pat reikėtų vengti šokolado su karamelės, nugos ar kitais įdarais. Tai – tik cukrus t.y. nereikalingos papildomos kalorijos. Tačiau čia visiškai tinka juodasis šokoladas su riešutais ar apelsino žievelėmis, kurie turi papildomų naudingų medžiagų.

Taigi, mėgaukitės šokoladu, kai trūksta energijos, kamuoja stresai, tačiau nepadauginkite ir rinkitės juodąjį šokoladą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis