Tradicinis valgis
Remiantis Kūčių tradicijomis ant stalo turi būti 12 patiekalų, nes jie simbolizuoja dvylika metų mėnesių. Arba pagal krikščionišką aiškinimą – dvylika Jėzaus mokinių. Ant stalo negali būti patiekalų iš mėsos ar pieno, nes tai paskutinė advento diena. Tai iš dalies lemia, kas atsidurs ant mūsų stalo. Žuvis ant Kūčių stalo, pagal krikščioniška tradiciją, turi ir savo simbolinę reikšmę – ji primena apie stebuklą, kai Kristus pamaitino minią dviem žuvimis ir penkiais kepaliukais duonos.
Nors skoniu žuvis nėra panaši į daugelio mėgstamą mėsą, ji yra taip pat soti, turi išskirtinių maistinių medžiagų. Tai – puikus baltymų ir energijos šaltinis, turintis daug vitaminų A, D, E ir B1,B12, B6, mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, magnio (tris kartus daugiau nei mėsa), mikroelementų (jodo, cinko, seleno). Žuvyse esantis fosforas stiprina nervus, sumažina neigiamą streso poveikį. Tačiau žuvį privalu valgyti ne vien švenčių proga, specialistai rekomenduoja tą daryti bent du kartus per savaitę.
Sektinas italų pavyzdys
Nors Kūčių vakarą mūsų stalo valdove tampa žuvis, turime ko išmokti iš italų. Mat pagal jų tradicijas Šv. Kalėdų išvakarėse ant stalo privalo būti mažiausiai 7 žuvies patiekalai, simbolizuojantys savaitės dienas. Tai taip pat turi religinę reikšmę. 7 žuvies patiekalai simbolizuoja ir 7 sakramentus.
Tačiau italai yra neabejingi maisto gaminimui, todėl jų žuvies patiekalai yra kur kas išradingesni, nei mums įprasti. Ką gi Lietuvoje dažniausiai išvysime ant Kūčių stalo? Silkę su svogūnais, silkę „pataluose“, silkę su daržovėmis, keptą žuvį, tešloje keptą žuvį.
Italai tuo neapsiriboja, ant jų stalo – kur kas daugiau jūros gėrybių. Paprastai šiai maisto virtuozai ruošia ravioli makaronus su omaru, salotas su jūros sraigėmis, krevetes, makaronus su moliuskais, krabų, ančiuvių patiekalus. O išskirtinį dėmesį jie skiria džiovintos menkės patiekalams. Šių gaminimui ruošiasi iš anksto – džiovina žuvį patys, po to ją ruošia su grietinėle ir prieskoninėmis žolelėmis.
Taigi, gal ir lietuvaičiams būtų ne prošal pasigaminti įmantresnį Kūčių patiekalą su jūros gėrybėmis? Nors kasdien jų galime paskanauti restoranuose, išmokti gaminti patiems būtų labai pravartu. Štai nesudėtingas, bet itin žavus itališko patiekalo receptas.
Receptas: Makaronai su moliuskais arba Pasta alle mongole (2 porcijos):
Jums reikės:
250 g ilgųjų makaronų (mes valgėm spaghettoni)
500 g moliuskų
2 kekės vyšninių pomidorų
pusė stiklinės baltojo vyno
1 česnako skiltelė
saujelė petražolių
druskos, pipirų pagal skonį
alyvuogių aliejaus kepimui
Pirmiausia paruoškite moliuskus: bent dvi valandas palaikykite juos sūriame vandenyje. Tuomet jas perskalaukite šaltu vandeniu.
Keptuvėje alyvuogių aliejuje šiek tiek pakepinkite smulkiai sukapotą česnaką. Į keptuvę sudėkite moliuskus, sumažinkite ugnį ir uždenkite dangčiu. Moliuskų kriauklelės ims vertis ir tai yra ženklas, kad jos šviežios ir tinkamos valgyti. Neatsivėrusių kriauklelių neatidarinėkite, jas išmeskite.
Tuo tarpu pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės.
Į keptuvę su atsivėrusiomis moliuskų kriauklelėmis supilkite baltą vyną ir pakepkite porą minučių, kol vynas išgaruos. Tuomet sudėkite per pusę perpjautus pomidorėlius. Išmaišykite. Suberkite smulkiai sukapotas petražoles, pagardinkite druska ir pipirais.
Supilkite išvirtus makaronus. Viską išmaišykite ir patiekite.