Sakoma, kad sorų košę vertėtų pamėgti didelių miestų gyventojams, nes ji ypač naudinga tiems, kam kiekvieną dieną tenka susidurti su nepalankiomis ekologinėmis sąlygomis, t.y. kvėpuoti miestų smogu, stovint begaliniuose kamščiuose.
Taigi siūlome pasigaminti sorų košės.
Dubenėliuose troškinta košė
170 g kruopų, 800 g vandens, 40 g sviesto, 80 g pieno arba grietinėlės, truputis druskos.
Sorų kruopas kelis kartus kruopščiai išplaukite (po paskutinio plovimo vanduo turi likti skaidrus). Kruopas suberkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 5-6 min. Tuomet vandenį nupilkite, o košę sudėkite į porcijinius keraminius puodelius. Įdėkite sviesto, įpilkite pieno arba grietinėlės, gerai išmaišykite, uždenkite dangteliu ir įstatykite į vidutinio karštumo ( apie 150°C) orkaitę. Palaikykite 8-10 min. Patiekite tuose pačiuose karaminiuose indeliuose.
Pieniška sorų košė
1 stiklinė smulkių sorų kruopų, 3 stiklinės pieno, truputis druskos ir cukraus.
Į verdantį pasūdytą ir pasaldintą pieną sudėkite nuplautas kruopas ir maišydami virkite 20 minučių, kol košė sutirštės. Tada puodą uždenkite ir pastatykite į orkaitę 20 min., kad košė išbrinktų.
Sorų košė su mėsa
1 stiklinė sorų kruopų, 5 stiklinės vandens, 2 svogūnai, 2 bulvės, gabalėlis virtos mėsos, dešrelių arba virtos dešros, 5 šaukštai sviesto su česnakų skoniu, truputis druskos, 2 laurų lapeliai, mėgstamų prieskonių.
Kruopas išplaukite ir suberkite į pasūdytą verdantį vandenį. Truputį pavirę suberkite susmulkintus svogūnus. Kai kruopos suminkštės, sudėkite kubeliais supjaustytas bulves ir susmulkintą mėsą, įmeskite laurų lapelius, įberkite mėgstamų prieskonių. Virkite, kol kruopos ir bulvės išvirs. Baigiant virti įdėkite sviesto.
Košė su bulvėmis ir svogūnais
1 stiklinė sorų kruopų, 3 stiklinės vandens, 1 bulvė, 1 svogūnas, 1 kiaušinis, truputis sviesto.
Kruopas išplaukite ir suberkite į verdantį pasūdytą vandenį (vietoj druskos vandenyje galima ištirpinti ir sultinio kubelį). Virkite 10 min. Tada sudėkite smulkiai sutarkuotą bulvę bei susmulkintą svogūną. Gerai išmaišykite ir virkite, kol visai suvirs vanduo ( apie 10 min.). Baigiant virti įmaišykite išplaktą kiaušinį ir sviesto. Šiltai uždenkite ir leiskite 5 min. išbrinkti. Labai tinka su raugintų kopūstų sriuba.
Sorų košė su vištiena
1 višta, 1 l vandens, 1 stiklinė sorų kruopų, 1 šaukštas sviesto, truputis druskos, mėgstamų prieskonių.
Vištą išvirkite 1 litre vandens, paskanintame druska bei prieskoniais. Išvirusią vištą išimkite iš sultinio. Į sultinį suberkite išplautas sorų kruopas ir virkite 20 minučių. Vištą atskirkite nuo kaulų, mėsytę supjaustykite smulkiais gabalėliais ir sudėkite į verdamą košę. Tada įdėkite sviesto, gerai išmaišykite, įberkite mėgstamų prieskonių ir virkite dar 10 min. Išvirusią košę šiltai uždenkite ir palaikykite, kol išbrinks.
Sorų košė su moliūgais
1 stiklinė sorų kruopų, 0,5 kg moliūgo, 3 stiklinės pieno, 1/2 arb. šaukštelio druskos, truputis sviesto.
Sorų kruopas gerai išplaukite iš pradžių šiltame, o paskui karštame vandenyje, kad košė neturėtų karstelėjusio skonio. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Šiuos kubelius sudėkite į karštą pieną, įberkite druskos ir užvirinkite. Tuomet suberkite kruopas ir virkite ant labai mažos ugnies 30-40 min. Kai košė sutirštės, puodą sandariai uždenkite ir įstatykite į šiltą orkaitę, kad košė subrinktų. Panašų efektą gausite ir šiltai įvynioję puodą su koše. Patiekite su sviestu.
SKANAUS!