Jums reikės:
Tešlai:
- 300 g pirmos rūšies miltų;
- 75 ml šilto išvalyto lydyto sviesto „ghee„;
- šaukštelio druskos;
- 125 ml šilto vandens;
- augalinio aliejaus (geriausiai tiks rafinuoti kukurūzų arba saulėgrąžų aliejai) arba išvalyto lydyto sviesto „ghee“ pyragėlių gruzdinimui.
Įdarui:
- 250-300 g slėgto saldaus pieno sūrio – panyro;
- 3 vidutinio dydžio pomidorų;
- tikrojo šventkmynio;
- maltų juodųjų pipirų;
- druskos.
Atkreipkite dėmesį:
Pyragėliai skaniausi dar šilti, kol sūris minkštas ir šiltas, tačiau puikūs ir ataušę.
Šiems samosams ypatingai svarbios tvirtai uždarytos tešlos siūlės.
„Jogos mitybos“ nuotr./Indiški pyragėliai su pomidorais ir panyru |
Ruošimo eiga:
Tešlai skirtus miltus prasijokite į dubenį. Suberkite druską ir supilkite šiltą sviestą ghee. Riebalus įtrinkite į miltus pirštais, kad visos miltų kruopelytės pasidengtų riebalais, o turinys dubenyje primintų duonos minkštimo trupinių krūvelę. Supilkite šiltą vandenį ir išminkykite tešlą. Tešlą minkykite 5-7 minutes, kol ji taps tąsi ir vienalytė. Tešlą įdėkite į polietileninį maišelį arba apvožkite dubenyje kitu mažesniu dubeniu ir atidėkite kambario temperatūroje valandai, kad išbrinktų miltai. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nunerkite odelę. Panyrą ir pomidorus supjaustykite 1 cm dydžio kubeliais ir sudėkite į atskirus dubenėlius. Pasiruoškite prieskonius ir druską.
Gilioje keptuvėje arba storasieniame puode užkaiskite gruzdinimui skirtus riebalus. Tešlą perminkykite ir padalykite į 8 lygias dalis. Tešlos gumuliukus uždenkite drėgna pašluoste, kad neapdžiūtų. Paimkite vieną tešlos gumulėlį ir iškočiokite plonu 15-18 cm skersmens lakštu. Peiliu perpjaukite tešlos lakštą pusiau. Paimkite vieną iš pusmėnulių ir sulenkite taip, kad gautumėte kūgį (vieną lygiakraštę kraštinę uždėkite ant kitos lygiakraštės kraštinės), sulipdykite pirštais siūlę (žr. schemą dešinėje). 2/3 kūgio tūrio užpildykite įdaru: dėkite po 4-5 gabalėlius sūrio ir po 5-6 gabalėlius pomidoro, įberkite po žiupsnelį šventkmynių, druskos ir maltų juodųjų pipirų. Pirštais uždarykite pyragėlio angą, tešlą gerai užspauskite, kad gruzdinant neatsidarytų ir „patupdykite“ siūle pyragėlį ant stalo. Pakartokite tą patį likusiai tešlos puselei ir visai likusiai tešlai. Dėkite pyragėlius į įkaitintus riebalus ir gruzdinkite iš visų pusių iki gražios auksinės spalvos. Iškepusius išgriebkite kiaurasamčiu, gerai nuvarvinkite ir padėkite ant popierinių servetėlių ar popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
Išeiga: 16 pyragėlių (samosų).
Receptas iš www.jogosmityba.lt.