Papietaukime Egipte

Užburiančios dykumų platybės, legendomis apipintos faraonų šventyklos, saulėti paplūdimiai, povandeninis Raudonosios jūros pasaulis, egzotiška egiptiečių virtuvė nuteikia patirti malonių atostogų pojūčių.
Egipto piramidės
Egipto piramidės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Mityba Egiptas

Vietinis maistas

Egipte galima papietauti labai įvairiai – nuo gardžių sumuštinių, stovint ir valgant juos lauko baruose, iki prabangių valgių, patiektų penkių žvaigždučių restoranuose. Čia rasite ir mažų nebrangių kavinukių, kuriose gaminami puikūs vietiniai patiekalai. Virėjai naudojamus vietinius produktus papildo Graikijos, Turkijos, Libano, Palestinos ir Sirijos maisto gaminimo tradicijomis. Patiekalai gana paprasti ir natūralūs, pagaminti iš sunokusių vaisių ir daržovių, pagardintų sezoniniais šviežiais prieskoniais, tačiau gardūs ir gaminami su meile. Egipto pietuose jaučiama Šiaurės Afrikos virtuvės įtaka, tad valgiai pikantiškesni. Žinoma, prastai pagamintas egiptietiškas maistas gali būti beskonis ir prisigėręs aliejaus, tačiau dauguma kavinukių ir restoranų siūlo nepaprastai gardžių patiekalų. Tad iš tiesų yra kuo pasimėgauti!

Valgymo įpročiai

Nors egiptiečių valgymo įpročiai iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti nepastovūs, vis dėlto didžioji dalis vietinių gyventojų dieną pradeda nuo lengvų pusryčių. Dažniausiai tai pupos ar pupų pyragaičiai, kiaušiniai, marinuotos daržovės, sūriai ir džemai. Dauguma šeimų valgo gausius, krakmolingus priešpiečius – jie sutampa su siestos laiku. Mėgstama išgerti ir popiečio angliško stiliaus arbatėlės – maždaug 17–18 val. Vėlai vakare susėdama prie lengvos vakarienės. O kviestiniai pietūs dažniausiai neprasideda anksčiau nei 21 val. Restoranuose priešpiečiai patiekiami nuo 13 iki 16 val, o pietų (arba vakarienės) laikas – nuo 20 val. iki vidurnakčio.

Namų virtuvė

Jei esate gimęs po laiminga žvaigžde, galite būti pakviestas papietauti į egiptiečių namus. Nėra jokio suplanuoto laiko, kada pietauti, – tai visada priklausys nuo kviečiančio šeimininko verslo. Kvietimuose gali būti nurodyta net pirma valanda nakties! Tačiau, jei laikas nenurodytas, svečiai laukiami apie devintą dešimtą valandą vakaro. Jei norite, galite nusinešti gėlių ar šokolado. Kai atvyksite, būsite supažindintas su kitais svečiais ir galbūt su visais šeimos nariais, kurių dauguma nepietaus kartu. Valgoma gan vėlai, tarkim, priešpiečiai gali būti ir 18–19 val., pietūs – apie 22 val. Vaišės ruošiamos labai gausios, net jei svečių skaičius žinomas iš anksto ir akivaizdu, kad maisto bus per daug. Nors gaminama ilgai, prie stalo neužtrunkama – vakarienė gali tęstis tik 15–30 minučių. Neįprasta ilgai šnekučiuotis ir mėgautis maistu prie vyno taurės. Tai musulmoniškas kraštas, tad alkoholis nevartojamas. Valgant geriamos tik sultys, dažniausiai šviežios (mangų, gvajavų, citrinų, apelsinų, granatų). Pirmiausia patiekiami užkandžiai mezze, – pasakoja pašnekovė. – Tai tahina – sezamų sėklų tyrė su citrinų sultimis ir česnakais, baba ghannoug – tyrė iš keptų baklažanų ir avinžirnių su sezamų sėklų padažu, hummus – avinžirnių pasta. Šie užkandžiai valgomi su tradicine duona aish, panašia į lavašą. Šalia patiekiama ir salotų. Populiariausi marinuoti baklažanai su svogūnais, žolelės su pomidorais ir green salad (pomidorai, agurkai, svogūnai). Salotos sudedamos į mažus indelius. Populiariausi pagrindiniai patiekalai gaminami iš mėsos. Ypač mėgstami kebabai ir kofta (maltos mėsos), gaminami iš jautienos ar avienos. Kebabai kartais gaminami ir iš vištienos.

Pietus vainikuoja desertas. Tradiciniai desertai ruošiami iš riešutų ir medaus. Populiariausi – baklava. Tai sluoksniuoti kepiniai, įdaryti pistacijomis, smulkintais riešutais, mirkyti pieno ir medaus sirupe. Geriama chai (juodoji arbata), ahwa (kava). Ahwa būna kelių variantų: ahwa sada yra juoda, ahwa ariha – šiek tiek pasaldinta cukrumi, ahwa mazboot – vidutiniškai pasaldinta ir ahwaziyada – labai saldi. Ahwa saldinama verdant, su ja nevartojama grietinėlė. Labai populiari karkade (hibiskų, dar vadinamų Sudano rožėmis, žiedlapių gėrimas, patiekiamas atšaldytas arba karštas) ir cukranendrių sultys.

Restoranai ir užkandinės

Užsukę į restoraną galime ne tik maloniai papietauti, bet ir patirti nedidelį smagų nuotykį, stebėdami, kaip mums gaminamas maistas šoka aplink karštą kaistuvą, skraidydamas nuo vienos pusės ant kitos, ar trumpam pradingsta ryškioje liepsnoje. Norėdami sužinoti plačiau apie įvairias gurmaniškas vieteles, galite pavartyti anglišką žurnalą „Egypt Today“ – jame kiekvieną mėnesį pateikiama patarimų, kur verta apsilankyti, ir rekomenduojamas pietų vadovas visiems metams. Daugumoje restoranėlių naudojami vietiniai produktai ir atsižvelgiant į sezoną parenkami vaisiai bei daržovės. Valgiaraščiai beveik visur parašyti arabų ir anglų kalbomis (išskyrus Aleksandriją – čia vyrauja arabų ir prancūzų kalbos). Dideliuose restoranuose su administratoriais susikalbėsite angliškai, prancūziškai (kartais ir vokiškai), egiptietiškai bei graikiškai. Restoranuose siūloma pasimėgauti tarptautinės virtuvės patiekalais, tačiau beveik visada į valgiaraštį įtraukiami ir Egipto bei Artimųjų Rytų valgiai. Daugelyje viešbučių kavinukės dirba visą parą.

Egipte galima greitai užkąsti parduotuvėse įsikūrusiuose stovimuose bariukuose. Pagrindiniuose miestuose esančios parduotuvės švarios, jose siūlomi nebrangūs ir maistingi valgiai. Daugelyje parduotuvių yra etatiniai darbuotojai, pasirūpinantys norinčiais užkąsti, tačiau, jei pagalbininkai užsiėmę, turėsite palaukti kartu su daugybe vietinių lankytojų. Tokiuose bariukuose galite paskanauti keptos vištienos, shawarma (Gyros), ėrienos, keptos ant vertikalaus iešmo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis