Turtingas maistingųjų medžiagų
XVIII a. pabaigoje Prancūzijoje sukurtas majonezas – nemažai kalorijų turintis maisto produktas. 100 g tiršto neriebaus padažo turi apie 200 kcal, pusriebis – 400 ir daugiau kcal, o riebus majonezas turi 600–700 kcal. Nuo lietuviškos virtuvės neatsiejamame padaže yra daug žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Maistingą produktą sudaro baltymai, angliavandeniai, augaliniai riebalai, mineralai bei vitaminas E. Majonezas pasižymi ne tik vertingomis savybėmis, bet ir padeda geriau įsisavinti maistą.
Pirmasis lietuviškas majonezas
Šiandien, užsukus į bet kurią maisto parduotuvę, prekių lentynose galima atrasti platų majonezo asortimentą, tačiau devintojo dešimtmečio pradžioje pirkėjams buvo siūloma vienintelė šio pagardo rūšis. 1981 metais Vilniaus majonezo gamykla rinkai pristatė pirmąjį lietuvišką majonezą – 67 proc. riebumo „Provansalį“, kuris netrukus buvo pastebėtas ir įvertintas tiek vartotojų, tiek ekspertų. Šiuo metu tikrą lietuvišką skonį puoselėjančių gamintojų pasiūla kur kas didesnė: majonezo mėgėjai gali rinktis iš keliolikos „Vilniaus majonezo“ rūšių. Ne vieną apdovanojimą Lietuvoje pelniusio majonezo gamyboje nėra naudojamos genetiškai modifikuotos žaliavos, saldikliai, cheminiai dažikliai bei skonio stiprikliai. Dauguma pagardų yra gaminami be konservantų. Juos padaže pakeičia daug daugiau maistinės vertės turintys ingredientai: cukrus, joduota druska, natūralus vyno actas ir prieskoninių žolelių mišiniai. Greičiausiai ne veltui šiuo majonezu valgius pagardinusios šeimininkės teigia: „Skonis – visai kaip naminio!“
Majonezas – desertui?
Majonezu esame įpratę gardinti nesaldžius patiekalus. O ką, jeigu išmėgintumėte rečiau gaminamą receptą – saldėsį, kuriame panaudotas majonezas? Būtent tokie yra šie skanūs sausainiai.
Jums reikės:
– 200 g majonezo;
– 70 g cukraus;
– 1/2 a. š. kepimo miltelių;
– ~ 1 stiklinės miltų;
– 1 kiaušinio.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
2. Sumaišykite visus ingredientus.
3. Ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, iš tešlos suformuokite nedidelius kauburėlius. Galite tai daryti konditeriniu maišeliu arba, jeigu neturite, šaukšteliu.
4. Sausainius kepkite maždaug 20 minučių.
Skanaus!